Smoljak vysoudil ze Svěrákova divadla 93 tisíc. Zapil to nad hrobem táty

08.02.2021 17:59

Jeden ze sporů, který vedl syn Ladislava Smoljaka Filip, zná vítěze. Na svém facebookovém profilu se o radost podělil Filip Smoljak, a to přímo u hrobu svého otce s lahví v ruce. Dostane totiž od Žižkovského divadla Járy Cimrmana 93 tisíc korun. Uměleckým šéfem úspěšného divadla je Zdeněk Svěrák.

Smoljak vysoudil ze Svěrákova divadla 93 tisíc. Zapil to nad hrobem táty
Foto: Repro Facebook
Popisek: Filip Smoljak u hrobu svého otce slaví výsledek soudu s Divadlem Járy Cimrmana (8.2.2021)

Syn režiséra, scenáristy a herce Ladislava Smoljaka Filip vysoudil na Žižkovském divadle Járy Cimrmana necelých 88 tisíc korun za hry fiktivního zneuznaného českého génia, které divadlo odehrálo v letech 2015 až 2017. Dalších pět tisíc korun pak Filip Smoljak dostane za svůj hudební výkon v představení Posel z Liptákova. Dnes totiž došlo k dohodě u pražského Městského soudu. Strany uzavřely smír.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Filip Smoljak požadoval po divadle mimo jiné zvýšení autorského podílu za hry svého otce, v čemž mu bylo vyhověno. Autorům soud přiřkl čtrnáct místo původních dvanácti procent ze zisku z každé hry, kterou divadlo za žalované tři roky uvedlo. Podíl samotného Smoljaka vzrostl z 1,5 na 1,75 procenta. Výjimkami jsou představení Akt a Vyšetřování ztráty třídní knihy, z nichž první napsal pouze Zdeněk Svěrák a druhou pouze Smoljak, a tudíž jsou podíly jiné.

Právní zástupce divadla František Vyskočil uvedl, že divadlo přistoupilo ke smíru mimo jiné proto, aby se spory netáhly dlouhé roky. Zároveň doufá, že se s Filipem Smoljakem dohodne i ohledně dalších pří. Pro Filipa Smoljaka je dnešní výsledek remízou. 

U soudu dnes vystoupil druhý autor her, Zdeněk Svěrák, který mimo jiné uvedl, že Smoljak neměl nikdy výhrady k tomu, aby se v Žižkovském divadle Járy Cimrmana představení odehrávala. Podstata sporu podle Svěráka tkví v osobnosti žalobce Filipa Smoljaka. 

Až do smrti Ladislava Smoljaka rozhodovali oba spoluautoři (myšleno společně se Svěrákem) vše ve shodě. Poté zůstali čtyři dědicové, jediný Filip Smoljak zastává názor, že podíl jeho otce byl nespravedlivý. Sám Svěrák uvedl, že měl dříve s Filipem Smoljakem vřelý vztah. „Říkal mi strejdo. Dnes je náš vztah nevřelý,“ uvedl.

Filip Smoljak se z dnešního rozsudku následně radoval na sociálních sítích. „Na zdraví, táto, vyhráli jsme nad Žižkovem!“ napsal na svůj facebookový profil Smoljak k fotce, kterou sdílel.

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí
Smoljak vede ještě další spory. Loni v srpnu mu soud nepravomocně přiznal 58 tisíc korun a úroky od Supraphonu, který bez mužova souhlasu vydal limitovanou edici desek k 50. výročí Divadla Járy Cimrmana. 

Dalším ze sporů je například ten, kdy podle Filipa Smoljaka Český rozhlas poměrně intenzivně užil autorská práva Ladislava Smoljaka, a to bez předchozího souhlasu. „Je to o to smutnější, že za užití majetkových autorských práv zaplatil někomu jinému než autorům,“ sdělil s tím, že šlo o poměrně vysokou částku, jež byla vyplacena zcela záměrně nesprávnému subjektu a se zřetelnou snahou věc utajit.

V minulosti hovořil o tom, že agentura, jež tvrdí, že má autorská práva na odvysílání her Divadla Járy Cimrmana, s nimi tuto věc nikterak nekomunikovala. „Divadelní agentura Echo zastupuje herce Divadla Járy Cimrmana včetně Zdeňka Svěráka, což jí dává v jistém ohledu výsadní postavení. V rozhlase ale jednoznačně překročila svoje pravomoci v domnění, že může všechno, jednat i za potomky Ladislava Smoljaka a ponechat si jejich peníze, což tedy rozhodně nemůže,“ řekl Filip Smoljak.

Filip Smoljak vede také otevřenou válku s bratrem Davidem. Utkali se mimo jiné i v senátorských volbách v Praze 9, kde vítězně vyšel David. Filip Smoljak následně na sociální síti připomněl, co všechno jeho bratr „napáchal“.

Zejména zmínil vyšetřování úmrtí jejich maminky. Vzhledem k tomu, že o těžce nemocnou maminku v okamžiku smrti pečoval senátor Smoljak, domnívá se jeho bratr, že žalovaným je právě ústavní činitel.

Pozůstalost jejich otce – režiséra Ladislava Smoljaka – je podle syna Filipa rovněž předmětem policejního šetření. Kvůli bratru-senátorovi, který „si veškeré otcovy dokumenty, rukopisy, poznámky, dopisy a další listiny osobní i právní povahy svévolně odvezl v roce 2011 a dodnes je utajuje přede mnou, soudem i orgány činnými v trestním řízení“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…