Smrad, binec, randál. Paříž opanovali uprchlíci a policie neví, kam dřív skočit

01.11.2016 9:14

Část migrantů ze zlikvidovaného tábora Džungle poblíž přístavního města Calais se přesunula do ulic Paříže.

Smrad, binec, randál. Paříž opanovali uprchlíci a policie neví, kam dřív skočit
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Autobusy je rozvezou do center pro uprchlíky po celé Francii

Jak uvádí britský deník Express, ke střetu mezi uprchlíky a pořádkovými silami došlo v blízkosti vlakového nádraží Gare du Nord. Napětí v Paříži neustále houstne a policisté doslova nevědí, kam dřív skočit. Hromadná rvačka vypukla také mezi afghánskými a eritrejskými uprchlíky a poblíž metra stanice Stalingrad se zase shromáždilo dalších asi tři tisíce uprchlíků, kteří místo doslova okupovali, a místní obyvatelé si stěžují na hluk, nepořádek, nepříjemný zápach a obávají se o svou bezpečnost.

Místní úřady prozatím zaujímají ke snahám vybudovat v Paříži ilegální tábory rozhodný postoj. Ke znepokojivé situaci v hlavním městě se vyjádřil i prezident Hollande. „Žádné tábory tady tolerovat nebudeme. V případě potřeby jsme připraveni provádět obdobné kroky, které vedly ke zrušení uprchlického tábora v Calais,“ nechal se slyšet prezident. Pořádková policie u Stalingradu zasáhla okamžitě, ale podle očitých svědků zatím oblast zcela vyklizena nebyla.

Mezitím bylo otevřeno první oficiální centrum pro nově příchozí uprchlíky, jehož výstavba stála v přepočtu asi 6,6 milionů eur a přebývat by v něm mělo čtyři sta mužských uprchlíků. Místní obyvatelé nijak neskrývají svůj nesouhlasný postoj. „Nikdo se nás neptal, jestli souhlasíme s výstavbou uprchlického centra přímo před našimi okny. Všichni jsme tady s rozhodnutím úřadů nespokojeni. Pokud ti lidé chtějí do Anglie, tak je tam pošleme!“ říká Jean Brossard, který v této části Paříže žije již 30 let.

Mnozí uprchlíci nechápou, proč je úřady vyhánějí z ulice. „Není to poprvé, kdy přišli a vzali nám naše stany, spacáky a matrace. My potřebujeme pomoci. Já jsem vyplnil papíry, abych mohl zůstat ve Francii, tak proč mi to dělají? Pokud chtějí, abych šel do přijímacího střediska, tak jsem připraven a půjdu,“ stěžuje si třiadvacetiletý uprchlík Shahid Khan. Nově vybudované centrum umožní pobývat v něm jeho dočasným obyvatelům jen pět až deset týdnů a nejpozději do dvou let by mělo být uzavřeno.

Další centrum, určené pro ženy a děti, by mělo být vybudováno na pařížském předměstí Ivry-sur-Seine do konce letošního roku a mělo by pojmout asi 350 osob. Mnohem větší starosti však mají úřady s potíráním ilegálních táborů, které se jim sice mnohdy podaří rozebrat, ale uprchlíci se do nich po několika hodinách zase vracejí zpátky. „Minulý týden v okolí stanice metra Stalingrad pobývalo 1500 lidí, ale nyní je jich tam nejméně o sedm set víc,“ připouští náměstek primátora Colombe Brossel.

Včera v časných ranních hodinách do improvizovaného tábora dorazili policisté, aby zjistili, kolik zdejších obyvatel v zemi pobývá legálně. Ti, kdo nemají potřebné dokumenty, budou zatčeni a vráceni domů. Ostatní zakotví v oficiálních uprchlických centrech. Evakuace ilegálního tábora u stanice metra Stalingrad se vedle samotných jeho obyvatel nesetkala s přílišným pochopením také ze strany charitativních organizací. Ty si stěžují na to, že policie se rozhodla k akci bez předchozího varování a ony tak nedostaly možnost migranty varovat.

O problémech souvisejících s nově příchozími uprchlíky z Calais píše také deník Le Figaro, jehož reportéři se vypravili přímo k nádraží Gare du Nord. Místní lidé už jsou nyní na pokraji nervového zhroucení a obávají se, že se situace po zavření přistěhovaleckého tábora Džungle u města Calais ještě zhorší. Obyvatelé této čtvrti podle deníku čelí masivnímu příchodu migrantů už několik měsíců. I samy úřady přiznávají, že situace v této části Paříže se stala nesnesitelnou.

Ve stanech pobývají tisíce migrantů. Místní mluví o nočním hluku, výkalech a odpadcích na ulici. Děsí je také vzájemné rvačky uprchlíků se železnými tyčemi a létajícími kameny. „Je to čím dál tím horší,“ cituje list jednoho z pracovníků pečujících o pořádek ve čtvrti. Dodal, že i když migrantům dávají každý den plastové pytle na smetí, ti je prakticky vůbec nevyužívají a nadále házejí odpadky na zem. Situace se navíc zhoršuje i podle úřadů, které přiznávají, že každý den přijde až 60 nových migrantů.

Zdejší obyvatelé se bojí vycházet na ulici, ale už i dokonce mají obavy z návštěvy lékaře a nemocnice. Obávají se totiž nákazy nemocemi, které si s sebou mohli přinést migranti. Podle místního lékaře se totiž ve stanovém táboře mohou vyskytovat případy tuberkulózy, tyfu a dalších nemocí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…