Smrt Ladislava Štaidla přinesla až nečekanou vlnu reakcí. Tu nejhorší zabodli do Ilony Csákové

31.01.2021 11:10

Zemřel hudebník a skladatel Ladislav Štaidl. Ve svých 75 letech podlehl komplikacím spojeným s koronavirem. Zpráva, která v neděli zasypala zpravodajské servery, obsadila první příčku ve vyhledávačích, přinesla stovky a stovky reakcí. Lidé houfně reagují na hudebníkův skon. Jak?

Smrt Ladislava Štaidla přinesla až nečekanou vlnu reakcí. Tu nejhorší zabodli do Ilony Csákové
Foto: Hans Štembera
Popisek: šiklová

Ladislav Štaidl byl český hudebník, kytarista, pianista, dirigent, kapelník, skladatel, textař, hudební aranžér, zpěvák a podnikatel. Jeho starší, předčasně zesnulý bratr Jiří Štaidl byl také známý a úspěšný muzikant a textař. Štaidlovo jméno bylo po dlouhá desetiletí spojeno nejen s Ivetou Bartošovou, ale především s Karlem Gottem.

Jeho hudební kariéra začala v roce 1962 se skupinou Crazy Boys, kterou zakládal společně s Miki Volkem, Ondřejem Suchým. Od té doby získal mnoho hudebních cen a v roce 2015 rovněž Medaili za zásluhy 1. stupně.

Na Štaidlově oficiálním profilu na Wikipedii se krom jiného uvádí i fakt, že v roce 1977 podepsal Antichartu. To byla reakce komunistické československé vládnoucí moci z roku 1977 a podpisová kampaň významných, převážně kulturních osobností odsuzující prohlášení Charty.

Wikipedia zmiňuje i skutečnost z ledna 2008, kdy vyšel článek v MF DNES, v němž se uvádělo, že jeden rok (1982–1983) byl Štaidl veden Státní bezpečností jako důvěrník s krycím jménem Mistr, evidenční číslo 36.382. Stalo se tak bez jeho vědomí, když bezpečnost hledala autora dopisu vydírajícího Karla Gotta.

Co ale reakce lidí, kteří na Štaidlovu smrt reagují? Všechny se nesou ve stejném, pietním duchu. A ze stovek příspěvků, které redakce přečetla, se proti němu nevyjádřil jediný.

„Nesoudím jejich občanské postoje. Byli vystaveni situacím, kterým jsem nikdy nemusel čelit a netuším, jestli bych je zvládl lépe. Obdivuji ale to obrovské množství talentu, který měli, napsal na Twitteru viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Až si Ilona Csaková s Danem Landou poslechnou tenhle song, třeba jim konečně dojde, že ten covid vážně urychluje životy. A Láďa Štaidl už nic lepšího nesloží," poznamenal další muž s odkazem na skladbu Trezor. „Tak už je to naše slavné trio Svoboda, Gott, Štaidl celé v nebi, doufám že tvoří,“ zmínil jiný. „Odešel Ladislav Štaidl, úžasný člověk, jehož skladby také mě doprovázely celý život. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým,“ poznamenaly hned desítky pisatelů na zmíněné sociální síti.

Nejinak tomu bylo na Facebooku, kde se to kritickými projevy obvykle jen hemží. V případě Štaidlovy smrti tomu tak nebylo.

„Upřímnou soustrast rodině.“ „Opouštějí nás silné ročníky skvělých skladatelů, textařů, zpěváků, herců, kteří nás bavili svými písničkami, filmy, kde hráli. Dobře že je vše zaznamenáno, upřímnou soustrast rodině,“ uvedly dvě ženy na profilu bulvárního Blesku. „Tak přijít o oba rodiče je snad to nejhorší pro dítě,“ zmínila jiná čtenářka. „Odešel velký talent a děkujeme za dílo, které po sobě zanechal. Budiž mu země lehká,“ míní jiná. „Upřímnou soustrast rodině a čest jeho památce. Muž, který napsal hodně krásné hudby, teď už pluje na obláčku hudebním nebem spolu s Karlem Gottem. Tak tam nahoru přeji hodně krásných koncertů,“ přispěl jeden z mála mužských komentátorů. „Byl to fešák a umělec. Upřímnou soustrast pozůstalým a jemu věčné světlo do hvězdného nebe,“ zakončil další z nekonečné řady kondolujících.

Ani na citovaném Facebooku jsme nenašli jednu jedinou negativní zprávu.

Ladislav Štaidl napsal hudbu k přibližně osmi desítkám televizních a celovečerních filmů, které režírovali Zbyněk Brynych, Jaromil Jireš, Juraj Jakubisko, Jaroslav Dudek, Hynek Bočan, Jiří Adamec, Ladislav Rychman, Karel Steklý, Evžen Sokolovský, Ján Roháč, Radúz Činčera, Tomáš Vondrovic a Jan Fuchs. Je autorem zhruba 200 písní a textů, nejčastěji psaných pro Karla Gotta, Dalibora Jandu, Darinu Rolincovou a Ivetu Bartošovou. Ta byla dlouhá léta jeho životní partnerkou. Spolu měli syna Artura.

V roce 1992, jak také cituje Wikipedie, ukončil činnost v umělecké branži, o čemž spisovatelka Zdena Frýbová napsala toto: „Jeho stručné a neemotivní vysvětlení, že ho unavily kampaně proti jeho sobě, a proto si šel pročistit hlavu do jiné branže, neberu. Pobavilo mě však zklamání jeho nepřátel, když zjistili, že mu ve skutečnosti pomohli k nesrovnatelně vyšším a pohodlnějším příjmům, protože ten zatracenej Štaidl je dobrý a úspěšný ve všem, na co sáhne, ať už je to muzika, podnikání anebo psaní knih.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…