Smrt Zemana. Plánuje se. A úder kavárně. Zlo po milosti

30.03.2022 8:12 | Ze sítí

Rozhodnutí omilostnit šéfa Lánské obory Miloše Baláka na Miloše Zemana poštvalo jak politiky, tak komentátory. Ozývají se slova jako „šmejd“, „hanba“, „ostuda“. Prezidentův mluvčí i šéfka komunistů Konečná však připomenuli Václava Havla a jeho amnestie, každý však trochu jinak. „Ať už ta svině proruská konečně chcípne!“ ozvalo se od umělce Černého a z případného skonu hlavy státu by neměl radost jen on. Někteří už plánují průběh po Zemanově smrti: Státní pohřeb si prý nezaslouží.

Smrt Zemana. Plánuje se. A úder kavárně. Zlo po milosti
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Svým rozhodnutím omilostnit Miloše Baláka dokázal Miloš Zeman rozčílit opravdu hodně lidí. Jeho krok zkritizovala na sociálních sítích většina předsedů známých politických stran, zdržel se jednak premiér Petr Fiala, který má podle pozitivního testu koronavirus, a také šéf sociální demokracie Michal Šmarda.

Andrej Babiš uvedl, že z prezidentovy milosti „nemá vůbec dobrý pocit“. „Za mě je to velmi nešťastné rozhodnutí a jsem přesvědčený, že se nebude líbit ani lidem. Prezident má sice na takové rozhodnutí právo, ale nevrhá to dobrý dojem na prezidentský úřad a podrývá to i důvěru ve spravedlnost,“ držel se ještě zkrátka. Poslanec Patrik Nacher pak Zemanovo rozhodnutí označil za nepřijatelné.

Ivan Bartoš byl ve svém vyjádření také velmi korektní, prohlásil, že pokud chceme vrátit důvěru lidí ve stát, tak musí v tomto státě platit spravedlnost a zákony pro všechny stejně. A kritizoval Zemana, že tvrdil, že bude institut milosti používat pouze z humanitárnách účelů. „Prezident by měl své rozhodnutí jednoznačně zdůvodnit. Je to velká rána pro spravedlnost v této zemi,“ řekl.

Tvrdě se však do Zemana pustil poslanec Jakub Michálek, který před volebním debaklem Pirátů aspiroval na post ministra spravedlnosti. „Zeman ve funkci prezidenta totálně selhal. Nejdřív sloužil  Rusku a Číně, pak očerňoval tajné služby a teď omilostňuje za korupci. Kradlo se přímo v areálu Lán! Problém není v institutu milosti, ale že je prezident totální šmejd. Dokud nevyklidí tito lidi Hrad, tak ani korunu,“ navrhuje Michálek osekání rozpočtu KPR. S formulací „totální šmejd“ pak souhlasil i bývalý poslanec Pirátů Ferjenčík.

„Tento typ prezidentské milosti zpochybňuje její místo v našem právním systému. Omilostnit blízkého spolupracovníka odsouzeného za ekonomický delikt je ukázkou protekcionismu a selektivního přístupu. Zarážející je i rychlost, s jakou byla milost udělena,“ tvrdí ministr vnitra Vít Rakušan.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09, Markéta Pekarová Adamová pak říká, že Miloš Zeman udělením milosti šéfovi Lán Miloši Balákovi zneužil úřad prezidenta a obešel demokratické principy. „Jde o vysmívání se všem, kteří zákony dodržují. Prezident se už voličům zodpovídat nebude, ale historie k němu bude nemilosrdná,“ hrozila.

Šéfovi lidovců Jurečkovi se pak z chování prezidenta chce zvracet a napsal: „To se to dělají šmeliny, když váš šéf je prezident, co vám dá milost.“

Předsedkyně komunistů Kateřina Konečná se pak ve videu pustila do institutu milosti jako takového a připomínala prezidenta Havla. „Chápu, že ve veřejnoprávní televizi je Václav Havel nedotknutelný a tak by se těžko vysílalo, že jeho kroky způsobily smrt lidí,“ začala svou připomínku Havlovy amnestie a dodala, že Havel omilostnil například pedofila Jaroslava Oplíštila, který po propuštění znásilnil a zabil sedmiměsíční dítě. Nebo Jaroslava Gančarčíka, mnohonásobného recidivistu, který po propuštění spáchal vloupání, vraždu a znásilnění. Ve vyjmenovávání vrahů a obětí pak chvíli pokračovala.

K páchání těchto zločinů vůbec nemuselo dojít, kdyby byly vyslyšeny hlasy, které proti amnestii již při její přípravě zaznívaly, uvedla Konečná a zmínila například Jaroslava Konečného, náčelníka Sboru nápravné výchovy.

Havla přitom připomenul i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček jeho citátem, že jeho milosti nemají dobrý zvuk a jsou samozřejmě všechny z principu kontroverzní a popularitu prezidenta spíše snižují. „Jenže já milosti neuděluji kvůli popularitě, ale proto, že to je má ústavní pravomoc,“ řekl v roce 2001 ke konci svého mandátu Havel.

Ozývaly se i další osobnosti, jako bývalý premiér Topolánek, který vzkázal: „No, ty vole! Jediné, co můžeme, je být rádi, že nikdo z toho gangu neubližuje dětem. Protože i ten by milost dostal. Miloši, jsi ubožák.“

„Prezident republiky, který veřejně poplival obecné principy spravedlnosti a zneužil svou výjimečnou pravomoc, vstoupil navždy do historie hanby. Zeman se de facto přihlásil ke spolupachatelství zlodějen v KPR,“ prohlašoval pak jeho bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Bývalý ministr Ivan Pilip pak dokonce uvedl, že si po sametové revoluci nemyslel, že bude mít Česko prezidenta „ve srovnání se kterým bude Gustav Husák působit jako celkem důstojná hlava státu“.

Hlavní tvář 168 hodin Nora Fridrichová Zemana nazvala ostudou právního státu.

Mimo jiné se opět začala řešit prezidentova smrt. „Ať už ta svině proruská konečně chcípne!!! To je fakt hnus odpornej!“ ulevoval si umělec David Černý. Starosta Pavel Novotný (ODS) zase souhlasil s názorem ženy, která napsala, že zemřelému Havlovi se šla tiše a plačtivě poklonit. „Až natáhne brka tahle proruská děvka, dám si vychladit šampus,“ prohlásila a na twitteru získala značně pozitivní odezvu, při níž padaly návrhy jako na Zemanově hrobě tančit nebo ho dokonce „pochcat“.

Jan Drvota na twitteru pro změnu pod vyjádřeními známých osobností šířil myšlenku, že po smrti Miloše Zemana by mu neměl být vystrojen státní pohřeb.

Ale naopak se našli tací, kteří mají za to, že Zemanova milost je účelová a nechtějí mu sednout na lep. Například diplomat Martin Svárovský z KDU-ČSL. „Je to extrémní provokatér. A to řada novinářů, komentátorů ani politiků za ta léta nepochopila. On vrní blahem, i když je kritizován. Jedinou adekvátní reakcí na něj je dělat, jako by nebyl,“ radil.

Novinář Jan Moláček pak ve svém komentáři tvrdí, že Zeman samozřejmě myslí na své komplice, ale hlavně se snaží odvést pozornost od tématu Ukrajiny, které mu nesvědčí. „Zemanův cynický výsměch právnímu státu je nepřijatelný, nestojí ale za to, abychom kvůli němu pouštěli ze zřetele důležitější problémy, kterým čelíme, a šance, které před námi otevřela změna politického klimatu,“ prohlašuje Moláček. V diskusi s biochemikem Konvalinkou dodal, že se nejedná o pragmatimus, ale „neskákání na návnadu, kterou nám Zeman nahodil“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…