Smutná armádní tiskovka: Jsou pro nás hrdinové, řekl generál ke smrti tří vojáků v Afghánistánu

05.08.2018 14:49

Na Generálním štábu Armády ČR v Praze-Dejvicích proběhla tisková konference, na které se armáda vyjádřila k úmrtí tří českých vojáků v Afghánistánu. Zemřeli 5. srpna krátce před čtvrtou hodinou ráno českého času.

Smutná armádní tiskovka: Jsou pro nás hrdinové, řekl generál ke smrti tří vojáků v Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soumrak, ilustrační foto

Ve věci smrti tří českých vojáků v Afghánistánu promluvil k novinářům zástupce náčelníka Generálního štábu Jiří Verner. „Děkuji, že jste přišli," přivítal zástupce médií Verner. Hned v úvodu však zdůraznil, že médiím mnoho informací nepředá. Tiskovou konferenci přenášela Česká televize.

„Bohužel jsme při sebevražedném útoku pravděpodobně afghánského příslušníka, možná od Talibanu, nemáme všechno ještě potvrzeno, přišli o tři příslušník Armády ČR, konkrétně 10. strážní roty v Bagramu," uvedl Verner.

Jde prý o jednotku, která v Bagramu působí již řadu let. Češi zde úzce spolupracují s armádou Spojených států. Součástí patroly, při které čeští vojáci zemřeli, byli i američtí vojáci a dva vojáci afghánské armády. Ti jsou těžce zraněni. Čeští vojáci byli i navzdory svému relativně nízkému věku velmi zkušenými vojáky. Zahynuli dva pětadvacetiletí vojáci a jeden voják šestatřicetiletý.

„Chtěl bych na tomto místě říci, že tito vojáci jsou pro nás hrdinové a že zahynuli v boji proti terorismu tisíce kilometrů od svých rodin. My považujeme tento boj za velice zásadní," zdůraznil zástupce náčelníka Generálního štábu. Chtěl bych zde na tomto místě uveřejnit jména těchto tří příslušníků. Jedná se o rotného Martina Marcina, desátníka Kamila Beneše a desátníka Patrika Štěpánka. V této chvíli mi dovolte, abych kondoloval rodinám, přátelům a všem kamarádům," pokračoval Verner.

Armáda je v kontaktu s rodinami a nabízí vojáků veškerou dostupnou pomoc.

V brzkých ranních hodinách ve středu poletí pro těla padlých hrdinů příslušníci armády. Po návratu letounu do České republiky se prý padlým hrdinům pokloní prezident Zeman.

Na závěr tiskové konference Verner zdůraznil, že působení českých vojáků v zahraničí považuje za správné a doufá, že se na této misi nebude nic měnit, byť si bude armáda podrobně analyzovat, proč se stalo to, co se stalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…