Smutný kníže: S Kalouskem jsem měl domluvené, co s ušetřenými penězi...

11.10.2013 7:20

Karel Schwarzenberg, bývalý dlouholetý ministr zahraničních věcí a formální šéf TOP 09, předpokládá odchod své strany do opozice, zastává se Davida Ratha a samozřejmě nesouhlasí s prezidentem republiky Milošem Zemanem.

Smutný kníže: S Kalouskem jsem měl domluvené, co s ušetřenými penězi...
Foto: redakce
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odpovídá na otázky v pražské hospodě

Karel Schwarzenberg ví, že vlády, v nichž seděl v ministerském křesle, zejména Nečasova, byly hodně nepopulární. „To je pravda, ano. To nepopírám,“ komentoval tuto skutečnost v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Vidí ovšem i úspěchy. „Stabilizovali jsme hospodářskou situaci tím, že jsme snížili státní dluh a rozpočet tak, jak požaduje Evropská unie,“ tvrdí Schwarzenberg navzdory tomu, že státní dluh ve skutečnosti nepřestal růst. „Osvobodili jsme soudce a policii,“ pokračuje ve výčtu úspěchů. A navzdory všeobecné skepsi se bývalý ministr domnívá, že „krizí jsme nepropluli špatně“.

V současné době je nejvyšší nezaměstnanost od roku 1989. Předseda bývalé vládní strany za to však odmítá odpovědnost. „To je zajisté politováníhodné, ale rád bych vás upozornil na to, že už nevládneme,“ pravil. „My jsme měli velmi dobře připravený program,“ pokračuje, „já jsem měl s Kalouskem domluvené, že peníze, které jsme uspořili tím, že díky šetření máme nižší úroky za státní dluh, využijeme k oživení ekonomiky. Teď je jiná vláda,“ přenechává Karel Schwarzenberg odpovědnost kabinetu současného ministerského předsedy. „Dělali jsme chyby jako každý, ale v zásadě jsme to špatně nedělali,“ doplnil rekapitulaci uplynulých sedmi let ve vládních funkcích.

Schwarzenberg přiznal zradu na voličích

Bývalý ministr si je vědom, že zvyšování daní navzdory politickým slibům i stranickému programu jeho straně velmi ublížilo u voličů, podle kterých to byla chyba. „To mi nemusíte vyprávět, že to berou jako zradu, já při těch svých `pivech s Karlem` lidem velmi pozorně naslouchám a samozřejmě mi to vyčítají. To je naprosto správné,“ dodává s tím, že krize trvala déle, než očekávali, a „že výše mandatorních, tedy povinných výdajů byla výrazná. Klaus teď říká, že jsme měli tyto výdaje snížit, ovšem neříká, jak to udělat. Na to totiž potřebujete úplně jinou většinu v Parlamentu, než jsme měli my,“ dodává člen vlády, jež měla nejvýraznější parlamentní většinu v poslední době.

Karel Schwarzenberg nevidí chybu ani v penzijní reformě. V programu strany se nepravdivě píše, že „reforma penzijního systému realizovaná v uplynulém období zajistila dlouhodobou udržitelnost průběžného penzijního systému“. Podle Schwarzenberga „problém je, že jsme proti koaličním partnerům neprosadili, aby námi zavedený druhý pilíř byl povinný. To by bylo jediné správné řešení“.

Boj o právní stát

Zajímavě se ovšem Karel Schwarzenberg vyjádřil k tomu, co je podle něj nosné téma předčasných voleb. „Pro mě osobně boj o právní stát. To je velmi naléhavá záležitost. Bohužel se během těch více než dvaceti let toto u nás nepodařilo. V jiných zemích není zvykem útočit na Ústavní soud. V normální zemi nečekáte dlouhá léta na rozsudek. V normální zemi se nemůže stát, že je někdo ve vazbě přes rok, jako se to děje panu Rathovi,“ pozastavuje se nad osudem exposlance ČSSD Karel Schwarzenberg. „Dokud byl poslanec a musel jsem ho poslouchat, šel mi vážně na nervy. Ale v civilizovaných evropských státech jsou pro vazbu lhůty a člověka tam nemůžete nekonečně dlouho dusit. Buď má prokuratura dost důkazů, nebo nemá,“ shrnul Karel Schwarzenberg svůj postoj.

Předseda strany TOP 09 se domnívá, že ve vládě nezasednou. Na dotaz, s kým by byli ochotni jednat o vládě, odpovídá: „To není vůbec realistický předpoklad. Podle všech průzkumů vyhraje sociální demkracie, ta má od pana prezidenta výslovný zákaz s námi jakoukoli koalici uzavřít,“ myslí si Karel Schwarzenberg s tím, že s dalšími favority, komunisty, jednat o vládě odmítá. Zbývají tedy hnutí ANO, lidovci a ODS a ti podle něj spolu s TOP 09 nestačí na sněmovní většinu. „Já se smířil s tím, že se důstojně a klidně odebereme do opozičních lavic,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…