Smutný politolog Doležal: Volby dopadnou špatně. Je to jako hodit hlas do močálu

16.09.2013 10:51

Nový školní rok s sebou přinesl také předvolební kampaň. Vévodí jí bezbřehá slibotechna, ve které dominuje opozičně vyhladovělá ČSSD. Politolog Bohumil Doležal ve svém článku v Lidových novinách píše, že si od voleb raději nemáme příliš slibovat. Naději v boji za svobodu a demokracii máme prý raději investovat jinam.

Smutný politolog Doležal: Volby dopadnou špatně. Je to jako hodit hlas do močálu
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Proč je zkušený politolog tak pesimistický? Ve volbách nejspíš zvítězí ČSSD s komunisty v zádech. Soc.dem. je ale podle Doležala nespolehlivá a nedokáže čelit tlaku z Hradu.

Nejhůř je na tom ale prý ODS. Strana je v troskách a nedokáže se vymanit z vlivu dominantního expředsedy, který jí teď „sedí jako zombie pevně za krkem“. Ve volbách bude mít lepší výsledky, než se ukazovalo v letních průzkumech.

TOP 09 kalkuluje s pravicovými voliči, ale to je amorální kalkulace

TOP 09 se od roku 2010 úspěšně profiluje na účet ODS. Na druhou stranu nedokázala nabrat preference, které ubrala občanským demokratům. Její špičky kalkulují s tím, že pravicovým voličům nezbude nic jiného než dát hlas právě TOP 09. Podle Doležala to je ale amorální kalkulace, která nejspíš ani nevyjde.

Vyhlídky malých tradičních stran (KDU-ČSL a SZ), které se snaží o návrat do sněmovny, jsou nejisté. Mají ale alibi, dlouhou dobu pobývaly v politickém suterénu. Jedinou stálicí na politické scéně je KSČM.

Optimistická varianta, jak dopadnou volby, podle Doležala zní, že se do Parlamentu ve volbách dostanou jen tradiční strany. Ty jsou bohužel ve zbědovaném stavu a v případě tohoto scénáře by mnoho voličských hlasů propadlo. Pesimistické prognózy tvrdí, že přibudou nevypočitatelná hnutí, od kterých nevzejde nic dobrého. Mohou způsobit chaos, který budou využívat různí manipulátoři.

Volič bude házet lístek do politického močálu

Z hlediska rozhodujícího se voliče je situace těžká. V přímé volbě prezidenta se vědělo, že Karel Schwarzenberg není optimální kandidát, ale člověk věděl, co a jak svým hlasem ovlivní. Mohl převzít odpovědnost. V současné situaci volič hodí svůj lístek do močálu.

„V boji za svobodu a demokracii zůstává pořád otevřena velká naděje, o niž musíme pečovat: I proto bychom ji neměli zbytečně investovat do voleb, ve kterých vlastně o nic nejde,“ uzavírá Doležal svůj komentář doporučením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…