Snahu Pirátů snížit sankci při změně operátora vláda asi odmítne

24.03.2019 8:31

Návrh Pirátů na snížení pokuty za přechod k jinému mobilnímu operátorovi kabinet před zákonodárci patrně nepodpoří, uvedla ČTK.

Snahu Pirátů snížit sankci při změně operátora vláda asi odmítne
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Na pondělní schůzi ministři podle předběžného stanoviska upozorní na širší vládní návrh novely zákona o elektronických komunikacích, který už je v Poslanecké sněmovně. Obě předlohy mají podle předkladatelů vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku ke snížení cen.

Piráti chtějí snížit smluvní pokutu za přechod k jinému operátorovi z nynější pětiny na pět procent z ceny, která ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. Vládní návrh nad to předpokládá, že v případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic. Lhůta pro převedení telefonního čísla by se zkrátila z nynějších deseti dnů na dva dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Vláda schválila svůj návrh zrychleně bez obvyklého připomínkového řízení, což vyvolalo u Pirátů nevoli. Další návrh, jenž se týká mobilních operátorů, podali poslanci TOP 09. Chtějí, aby v případě smluv na dobu neurčitou byla výpovědní lhůta sedmidenní, nyní je měsíční. Předloha TOP 09 na posouzení vládou teprve čeká.

Všechny tři novely by se ale mohly začít projednávat na schůzi Poslanecké sněmovny, která začne v polovině dubna. Pokud je v Poslanecké sněmovně několik návrhů na stejné nebo podobné téma současně, zpravidla se jejich projednávání spojuje. Tedy projednávají se prakticky souběžně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …