Snaživý soudruh. Nemáme ho rádi, Sobotka ho má rád. Svěží informace o Tomáši Prouzovi, který se prý má stát ministrem

21.02.2017 7:02

K tomu, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolá svého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, se schylovalo delší dobu. Jak píší Lidové noviny, Mládek dokonce dostal 17. února od Sobotky ultimátum.

Snaživý soudruh. Nemáme ho rádi, Sobotka ho má rád. Svěží informace o Tomáši Prouzovi, který se prý má stát ministrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Série přešlapů – například kolem práv zákazníků, nerozdělených 14 miliard z evropských fondů či diskuze kolem mobilních dat – v roli ministra způsobila Mládkův konec. Podle informací Deníku měl právě ještě před víkendem Sobotka Mládka vyzvat, aby zvážil svoji vlastní rezignaci. 

Mládkovým náhradníkem má být podle všeho státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Jeho jméno zatím Sobotka potvrdit nechce, chce jej jako první sdělit ve čtvrtek prezidentovi Miloši Zemanovi. A zřejmě to nebude příliš lehký rozhovor, neboť Mládek je Zemanův oblíbenec, Prouza nikoliv.

K tomu, že to bude skutečně Prouza, kdo usedne do křesla ministra, nasvědčuje podle Lidových novin například to, že stáhl žádost o svou bezpečnostní prověrku. Jako ministr ji totiž mít nemusí. 

Prouzovo jmenování ministrem by se hodilo i pražským sociálním demokratům, kteří usilují o to, aby se Prouza stal lídrem pražské kandidátky do sněmovních voleb. O tento post soupeří s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem. 

Jak konstatují Lidové noviny, Prouza je velmi snaživý, vzdělaný a moderní muž. Nelepí se na něj žádný skandál, rád bloguje, ovládá sociální sítě. Je oblíbencem Sobotky, měl se dokonce stát volebním manažerem strany. Ale...

„Široká členská základna sociální demokracie se proti ‚náplavě‘, která je ve straně jen chvilku a už má klíčový post, razantně postavila. Prouzovi dala nelichotivou nálepku hochštaplera a přezdívku ‚snaživý soudruh‘,“ konstatují Lidové noviny. Nyní mu však pro změnu může stát v cestě hlava státu. „Tomáš Prouza je pověstný úzkým vztahem k politickým neziskovým organizacím, které účelově útočí na pana prezidenta a přiživují se na takzvaném boji s propagandou,“ okomentoval kriticky možného ministra hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…