Sněmovna bude hlasovat o důvěře Rusnokově vládě asi ve středu 7. srpna

30.07.2013 14:58

Sněmovna by měla jednat o vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka příští středu 7. srpna. Schůzi však musí ještě svolat sněmovní organizační výbor, který se sejde tuto středu odpoledne. Prezident republiky Miloš Zeman zatím svou účast na jednání o vyslovení důvěry nepotvrdil. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová dnes ČTK řekla, že jeho účast očekává.

Sněmovna bude hlasovat o důvěře Rusnokově vládě asi ve středu 7. srpna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny

Miroslava Němcová nepředpokládá , že by vláda důvěru získala. "My jsme zatím nedostali ten dopis, kterým by vláda měla sdělit, že má napsané vládní prohlášení a že tedy chce, aby jí sněmovna vyslovila důvěru," řekla Němcová. "Ale na program schůze to zařadíme tak jako tak, protože ta třicetidenní lhůta, kterou má vláda k tomu, aby požádala sněmovnu (o vyslovení důvěry), uplyne 8. srpna," potvrdila předsedkyně sněmovny.

Účast prezidenta republiky zatím oficiálně potvrzena není. "Nesdělil mi to oficiálně, ale pan kancléř opakovaně do médií potvrzoval, že prezident hodlá využít této příležitosti a přijít na jednání sněmovny právě v době, kdy se bude hlasovat o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Tedy očekávám, že přijde, ale oficiálně to potvrzené není," dodala Němcová.

Zeman minulý týden řekl, že pokud Rusnokova vláda nezíská důvěru a pokud by dal stranám dosavadní koalice pokus o sestavení vlády, bude chtít po ODS a TOP 09 předem 101 notářsky ověřených poslaneckých podpisů. V jejím čele by měla podle dřívější dohody stanout právě současná předsedkyně sněmovny.

Němcová ale požadavek na notářsky ověřené podpisy odmítá. Aktuálnímu vydání týdeníku Respekt řekla, že v takovém případě by si koaliční poslanci stoupli do fronty a před Zemanem by se podepsali.

Poslanci se možná budou podepisovat před prezidentem

ČTK dnes řekla, že prezidentovi by buď zástupci jednotlivých poslaneckých klubů sdělili, že všichni poslanci, kterých se to týká, trvají na svém podpisu. "Nebo bychom zvolili nějakou jinou formu, třeba i toho podpisu před panem prezidentem," dodala s tím, že se o postupu budou politici ještě radit.

Hlasování o důvěře by mělo být prvním bodem schůze, která by měla pokračovat i v dalších dnech, možná až do pátku. Podle toho, co navrhuje ODS, by měla sněmovna projednávat zejména 17 návrhů zákonů ve třetím čtení. Půjde především o zákony spojené s účinností nového občanského zákoníku a také zákony zpřísňující obchod s alkoholem v reakci na loňskou metanolovou kauzu. Poslanci by měli projednat i Senátem vrácený návrh katastrálního zákona.

Vzhledem k tomu, že půjde o řádnou schůzi, kterou svolal organizační výbor, budou její součástí i pravidelné čtvrteční ústní a písemné interpelace, pokud poslanci využijí svého práva a vznesou své dotazy na členy vlády. "Ale to předpokládám pouze za situace, že by vláda dostala důvěru," podotkla Němcová s tím, že neočekává, že by vláda důvěru získala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…