Sněmovna bude mít napilno: Vojáci na Slovensko nebo úlevy za pomoc Ukrajině

22.03.2022 6:32

Poslanci zahájí dnes odpoledne další řádnou schůzi Sněmovny. Měli by na ní projednat například daňové úlevy při pomoci Ukrajině po ruské vojenské invazi. Dolní komora bude schvalovat také vyslání až 650 vojáků na Slovensko, z nichž bude většina působit v mnohonárodní jednotce NATO pod českým velením.

Sněmovna bude mít napilno: Vojáci na Slovensko nebo úlevy za pomoc Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozpočet ČR na rok 2022 sněmovnou odhlasován. Musí ho ještě schválit Senát a podepsat prezident. Odpoledne po hlasování se vládní lavice poněkud vyprázdnila

Daňová novela zavede zejména možnost odpočtu darů poskytnutých přímo Ukrajině nebo ukrajinským neziskovým organizacím. Nově by také měli mít možnost odečtu od základu daně i daňoví poplatníci z Ukrajiny, pokud jejich zdanitelné příjmy ze zdrojů v Česku tvoří aspoň 90 procent zdanitelných příjmů. Nyní je ze zákona možné si z daní odečíst jen finanční dary českým pořadatelům sbírek na veřejně prospěšné účely. Vláda navrhla, aby Sněmovna předlohu schválila zrychleně už v úvodním kole.

Cílem vyslání českých vojáků na Slovensko je posílení obrany východního křídla Severoatlantické aliance v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Menší část vojáků pak má na Slovensku pomáhat se zvládáním migrační vlny z Ukrajiny. Senát už misi schválil. Má trvat do poloviny příštího roku a stát zhruba 540 milionů korun.

Tento týden by poslanci mohli volit kandidáta ke jmenování do čela Nejvyššího kontrolního úřadu a členy rad České televize a Českého rozhlasu. V závěrečném kole budou poslanci schvalovat samostatný trestný čin působení v nestátních ozbrojených skupinách, za který by hrozilo až pětileté vězení. Sněmovna s největší pravděpodobností odmítne připojit k této novele návrh opozičního hnutí SPD na změnu v nutné obraně známou jako "můj dům, můj hrad".

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…