Sněmovna by mohla posuzovat ztrátu platu pro vězněné poslance

15.02.2013 6:06

Poslanci by dnes mohli projednávat návrh ODS, podle kterého by věznění zákonodárci nedostávali plat, náhrady a ztratili nárok i na další výhody. Předloha by se mohla aktuálně týkat Romana Pekárka (dříve ODS), kterého soud poslal do vězení na pět let za korupci. V pondělí si Pekárek vyzvedl výzvu k nástupu do vězení, z jednání sněmovny se pravidelně omlouvá.

Sněmovna by mohla posuzovat ztrátu platu pro vězněné poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala schůze poslanecké sněmovny. O přestávce mezi dopoledním a odpoledním jednáním se sešla vláda

Občanští demokraté předlohu zdůvodňují tím, že zákonodárci ve vězení nemohou řádně vykonávat mandát. Totéž by platilo i v případech, pokud by byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného.

Opoziční ČSSD tvrdí, že ODS si normou řeší problém právě s Pekárkem. Připomínají, že i jeho hlasem byla schválena například důchodová reforma a církevní restituce.

Další novely

Na pořad by se dnes mohly dostat i některé opoziční předlohy. Jde například o novelu ČSSD o zřízení Krajského soudu v Liberci nebo návrh KSČM, která by změnila exekuční řád. Mezi předlohami v úvodním kole projednávání je například i vládní novela ústavy, která by zpřísnila pravidla pro vyslovení nedůvěry kabinetu. Ve Sněmovně leží deset měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…