Sněmovna dnes možná zruší vojenský újezd Brdy a zmenší další vojenské prostory. Debatovat se bude i o Vrběticích

12.12.2014 6:04

Poslanci by dnes měli rozhodnout o předloze, která by zrušila vojenský újezd Brdy a zmenšila další výcvikové prostory. Před schvalováním jsou také novely zákonů o zadávání zakázek, o posuzování vlivů staveb na životní prostředí a o ochraně zemědělského půdního fondu. Potom by se měla sněmovna věnovat problematice výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku.

Sněmovna dnes možná zruší vojenský újezd Brdy a zmenší další vojenské prostory. Debatovat se bude i o Vrběticích
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Cedule v brdském objektu Javor 51, kde byl skklad jaderných hlavic SSSR

Rozhodnutí o Brdech poslanci několikrát odložili, jde o poměrně kontroverzní záležitost. Sněmovna by měla hlasovat i o pozměňovacím návrhu, aby byl újezd pro armádu zachován.

Novela týkající se zadávání zakázek má usnadnit hodnocení tendrů podle více kritérií a nesoustředit se pouze na nabízenou cenu. Výbory navíc navrhly, aby se cena zakázky dosažená v soutěži mohla zvýšit takzvanými vícepracemi až o polovinu místo nynější pětiny. Předloha o půdním fondu zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní nebo průmyslové stavby v průmyslových zónách.

Normu o hodnocení ekologických vlivů staveb, kterou žádá Evropská komise, sněmovna zřejmě upraví. Kritici se obávají průtahů při povolování například infrastrukturních staveb.

O situaci ve Vrběticích my měli poslanci jednat na mimořádné schůzi svolané na podnět opozice. Uskuteční se, pokud sněmovna schválí její program. V opačném případě se otevře jen omezený prostor pro debatu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…