Sněmovna kývla na vyšší daňovou slevu na druhé a další dítě

24.09.2014 10:36

Poslanci řekli ano změnám na vyšší daňovou slevu na druhé a třetí dítě a také odsouhlasili, aby se daňové slevy pracujícím a podnikajícím důchodcům vrátily na daňovou úlevu 24 840 korun ročně. Na druhou stranu se naopak omezí výdajové paušály živnostníků na dva miliony korun. Norma nyní putuje do Senátu.

Sněmovna kývla na vyšší daňovou slevu na druhé a další dítě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Schválená novela zákona o daních z příjmů je součástí širších daňových změn. Zvyšuje daňové slevy na druhé dítě o 200 korun a na třetí dítě o 300 korun. Také obnovuje zdanění důchodu těm důchodcům, kteří si prací, podnikáním nebo pronájmem přivydělají ročně víc než 840 tisíc korun, naopak jim ale vrací daňovou úlevu 24 840 korun ročně.

Předloha také omezuje výdajové paušály živnostníků na dva miliony korun. Týká se to paušálů ve výši 60 i 80 procent. Omezení paušálů se nelíbilo hlavně ODS a hnutí Úsvit, které neúspěšně navrhovaly ze zákona toto omezení vypustit. Podnikatelé budou moci nadále využívat slevu na poplatníka, naopak jim nebude znovu zavedena sleva na manželku a děti.

Řekli ano na pozměňovací návrh vlády

K normě poslanci předložili mnoho pozměňovacích návrhů. Neuspěli Jiří Dolejš (KSČM) se svým návrhem na obnovení daňové progrese pro zaměstnance a předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který navrhoval, aby zůstalo současné zdanění investičních fondů.

Zákonodárci naopak zvedli ruce pro návrh vlády, aby vybrané investiční fondy i nadále podléhaly pětiprocentní sazbě, ale investice prováděné prostřednictvím investičních fondů podléhaly dani 19 procent.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) již dříve několikrát řekl, že kvůli této novele zaplatí poplatníci v příštím roce na daních o 14,6 miliardy korun víc. Místopřeseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát dokonce vznesl návrh na zamítnutí normy, to ale poslanci neodhlasovali.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…