Sněmovna má Rathovi vyplatit čtvrt milionu náhrad za dobu vazby

24.11.2015 21:50

Poslanecká sněmovna má bývalému středočeskému hejtmanovi a exposlanci ČSSD Davidu Rathovi zaplatit 280.000 korun jako náhrady na ošatné, dopravu a diety ze služebních cest i za dobu, kdy byl ve vazbě. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 1, uvedl dnes deník Aktuálně.cz. Sněmovna ale tvrdí, že by se vyplacením dopustila trestného činu a chystá odvolání.

Sněmovna má Rathovi vyplatit čtvrt milionu náhrad za dobu vazby
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudní síní

Soudkyně Jana Jurečková tvrdí, že i během více než ročního pobytu ve vazební věznici vykonával Rath mandát zákonodárce, ke kterému přináležejí náhrady na reprezentaci. "Zákon předpokládá jedinou možnost, kdy tato náhrada nenáleží. A to pokud dočasně nevykonává svou funkci. To ale v tomto případě soud nemůže říct," zdůvodnila verdikt soudkyně. Podle ní je totiž v zákoně jednoznačně uvedeno, že náhrady se vyplácejí automaticky a paušálně, zákonodárci je nemusí nijak dokládat.

Policie zatkla Ratha v květnu 2012 se sedmi miliony korun v krabici od vína. Více než rok, až do konce července 2013, strávil ve vazbě. Ve Sněmovně mu sice běžel plný plat, a za uvedenou dobu tak dostal takřka milion korun, a dostával nadále příspěvek na kancelář či asistenty, ale kancelář dolní komory mu odmítla proplácet náhrady na reprezentaci. Rath se proto obrátil na soud.

"V době, kdy byl ve vazbě, jsme mu hradili kromě platu i prokázané výdaje na odborné a administrativní práce, kancelář, asistenty, a dokonce i tužkovné. Ale jsme správci rozpočtové kapitoly a nemůžeme platit, co není možné čerpat," uvedla u soudu vedoucí sekretariátu Sněmovny Ljuba Čechová.

Odsouzení poslanci ztrácejí nárok na plat i veškeré náhrady

Rathův advokát Adam Černý ale tvrdí, že Rath měl nárok i na náhrady za reprezentaci. "Že nereprezentoval? Naopak reprezentoval, a to za velmi obtížných podmínek. Neměl k dispozici aparát, počítač, ale přesto pracoval a byl v tom období nejaktivnější ze všech poslanců. Žádný jiný nepředložil tolik zákonů," řekl u soudu Černý.

Sněmovna už oznámila, že se proti verdiktu odvolá. Její advokát navíc očekává, že případ skončí před Nejvyšším nebo i Ústavním soudem. Zákon totiž nepředpokládá situaci, kdy jsou zákonodárci ve vězení.

Sněmovna již před dvěma lety přijala kvůli poslanci Romanu Pekárkovi (ODS), který byl odsouzen za korupci, speciální zákon. Norma říká, že odsouzení poslanci ztrácejí nárok na plat i veškeré náhrady. Rath se ale soudí o náhrady z doby své vazby.

Letos v létě byl bývalý hejtman a poslanec za korupci nepravomocně odsouzen k trestu osm a půl roku vězení. Proti rozsudku se odvolal on i státní zástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…