Sněmovna má rozhodnout o vyšší sazbě DPH a nižší podpoře spoření

30.08.2011 7:25

Sněmovna má v nadcházejících dnech rozhodovat o zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty. Schvalovat má také návrh, podle něhož by se měla omezit státní podpora stavebního spoření. Poslanci by znovu měli posoudit také novelu loterijního zákona nebo novelu omezující vysílání reklamy v ČT, a to kvůli úpravám Senátu.

Sněmovna má rozhodnout o vyšší sazbě DPH a nižší podpoře spoření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která od příštího roku zvyšuje současnou desetiprocentní sníženou sazbu na 14 procent. Obě sazby by se od roku 2013 měly sblížit na 17,5 procenta. Získané peníze mají sloužit k rozjezdu důchodové reformy.

Závěrečné schvalování čeká také zákon omezující státní podporu stavebního spoření. Státní podpora by podle návrhu měla klesnout na nejvýše 2000 korun ročně pro nové i existující smlouvy, zdaňovat se budou úroky z vkladu. Stát tak chce ušetřit čtyři až šest miliard korun. Opozice tyto škrty odmítá.

Sněmovna má na programu také návrh na zvýšení rozpočtu ministerstva zemědělství o 1,1 miliardy korun. Peníze mají být použity na národní spolufinancování unijního Programu rozvoje venkova a k podpoře tuzemských chovů prasat. Na schválení čeká také vládní novela zákoníku práce. Mění například odstupné při propuštění nebo opakované zaměstnávání na dobu určitou.

Poslanci by také měli v prvním čtení posoudit vládní předlohu, která zeštíhlí finanční správu. Současných osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů se má přeměnit na 14 finančních úřadů a 199 územních pracovišť. Státnímu rozpočtu by tato změna měla ušetřit zhruba 150 milionů korun ročně.

Čtěte:

Politoložka Dvořáková varuje. Lidé mají pocit, že je vláda opustí

Bárta: Stravenky nezrušíme. Bátora je Kalouskův bílý psík

Ministr Heger: Novela loterijního zákona neklade nároky na státní rozpočet

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…