Sněmovna podpořila rozšíření povinností vězňů a stíhaných

19.03.2013 19:40

Sněmovna dnes podpořila novelu, která rozšiřuje povinnosti vězňů nebo obviněných ve vazbě a zároveň konkretizuje jejich práva. Předloha, která míří do ústavně-právního výboru, změní například pravidla pro přijímání balíčků nebo takzvaného sociálního kapesného. Zákon také obsahuje pravidla výkonu trestu velmi nebezpečných odsouzených, která doposud upravovala pouze vyhláška.

Sněmovna podpořila rozšíření povinností vězňů a stíhaných
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Cela ve věznici. Ilustrační fotografie

Předloha má podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) přinést kromě práv a povinnosti vězňů a vazebně stíhaných také úspory a větší bezpečnost ve věznicích.

Vězeň, který nepracuje a nemá jiný příjem, má v současné době nárok na příspěvek ve výši 100 korun měsíčně. Takzvané sociální kapesné ovšem vězni zneužívají například tak, že za něj nakoupí cigarety, takže jim nezbudou peníze na základní hygienické prostředky. Ty pak buď vyžadují po Vězeňské službě, nebo osobní hygienu vůbec neprovádějí. Novela zákona proto navrhuje nahradit sociální kapesné balíčkem obsahujícím základní věci osobní potřeby. Vězni bez finančních prostředků ho dostanou každý měsíc zdarma.

U vazebně stíhaných osob ministerstvo navrhuje, aby mohly dostat zvenčí balíček s potravinami a věcmi osobní potřeby jen dvakrát ročně - "zpravidla u příležitosti narozenin a vánočních svátků". Nyní mohou vazebně stíhání přijmout balík každého čtvrt roku. Ministerstvo chce množství zásilek omezit kvůli tomu, že je obtížné kontrolovat, zda neobsahují zakázané předměty a látky, zejména drogy. Omezení se nebude vztahovat na balíčky s knihami, tiskovinami, hygienickými potřebami a oblečením.

Zákon o výkonu trestu odnětí svobody také nově výslovně stanoví, že "velmi nebezpeční" odsouzení se ve věznicích umisťují odděleně od ostatních, a to na základě rozhodnutí ředitele věznice zpravidla v odděleních se zesíleným zabezpečením. Opatření se týká například vězňů odsouzených k výjimečnému trestu nebo těch, kteří se v posledních pěti letech pokusili z věznice utéct.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …