Sněmovna projedná zvýšení důchodů a odškodnění za výbuch ve Vrběticích

30.07.2021 6:50

Poslanci dnes budou rozhodovat především o návrhu na dodatečné zvýšení důchodů od příštího roku. Projednat by měli také poslanecký návrh zákona, který počítá s odškodněním zhruba 660 milionů korun za omezení po výbuchu dvou muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014. Poslanci by také měli schvalovat zákony upravující lobbování nebo změny v příspěvku na péči.

Sněmovna projedná zvýšení důchodů a odškodnění za výbuch ve Vrběticích
Foto: HZS ČR
Popisek: Požár ve Vrběticích, který předcházel výbuchu

Jako první bod přijde na řadu vládní návrh, který zvyšuje od ledna důchody dodatečně o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Podle zákonných pravidel měly vzrůst od ledna v průměru o 458 korun. Komunisté chtějí částku zvednout na 500 korun. Pozornost budí návrh předsedy lidovců Mariana Jurečky, který chce krátit důchody exponentům komunistického režimu. Piráti chtějí mírně přidat seniorům, kteří v penzi pracují. Navrhují i odškodnění těm, kteří měli za komunismu ochranný dohled či nemohli studovat střední školy.

Poslanci by také měli ve zrychleném režimu již v prvním čtení schválit návrh na odškodnění zhruba 660 milionů korun za omezení po výbuchu dvou muničních skladů ve Vrběticích. Peníze by se měly rozdělit mezi Zlínský kraj, Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín a jeho obyvatele. Návrh podpořila vláda stejně jako prezident Miloš Zeman.

Ve zrychleném režimu by měla Sněmovna schvalovat i návrh poslanců ANO, ČSSD, SPD, KSČM a KDU-ČSL. Týká se zvýšení části příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením, kteří využívají pobytové sociální služby. Částky by měli stejné, jaké mají postižení žijící doma.

Na schvalování dnes čekají i dvě předlohy upravující lobbování. Hlavním nástrojem pro zprůhlednění těchto aktivit má být zavedení registru lobbistů i lobbovaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…