Sněmovní volby jsou také bojem o dotace. Více hlasů znamená více peněz

27.09.2017 15:48

Strany a hnutí soupeří ve sněmovních volbách nejen o politický vliv v zemi, ale přeneseně také o státní příspěvky. Lepší volební zisk pro ně znamená vyšší dotace. Příspěvků je ze zákona o politických stranách a z volebního zákona hned několik, píše ČTK.

Sněmovní volby jsou také bojem o dotace. Více hlasů znamená více peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

Uskupení mohou dostat jednorázovou částku za získané hlasy a dva pravidelné příspěvky na činnost – stálou dotaci a dotaci za získané mandáty.

Za každý hlas, který strana, hnutí nebo koalice ve volbách získá, dostane ze státního rozpočtu 100 korun. Volební zákon charakterizuje tuto dotaci jako příspěvek na úhradu volebních nákladů. Přísluší ale jen seskupení, které obdrží ve volbách nejméně 1,5 procenta z celkového počtu platných hlasů. Výše zásahu do pokladny státu proto v tomto případě závisí i na volební účasti.

Úspěšnější strany a hnutí dostávají od státu dotace na činnost. Na stálý příspěvek šest milionů korun mají podle zákona o politických stranách nárok uskupení s nejméně tříprocentním volebním ziskem. Za každou započatou desetinu procenta hlasů navíc až do pěti procent získávají ročně 200.000 korun navíc. Dotace tedy může dosáhnout až deseti milionů korun za rok. Příspěvek ze státní pokladny na mandát za jednoho poslance činí 900.000 korun ročně.

Nejvyšší desetimilionovou roční dotaci na činnost a příspěvky za mandáty dostávají všechna uskupení, která se do Sněmovny dostala. Nyní jde tedy o ČSSD, hnutí ANO, KSČM, TOP 09, ODS, KDU-ČSL a o Úsvit, který však v nadcházejících volbách nekandiduje. Stálý příspěvek, byť nižší, tedy 6,4 milionu korun, pobírá i Strana zelených za volební zisk 3,19 procenta. Příspěvky za hlasy dostali po minulých volbách také Piráti, Svobodní a Strana práv občanů.

Stát vyplácí politickým stranám a hnutím každoročně kolem půl miliardy korun, loni to bylo 507 milionů. V roce sněmovních voleb je částka přibližně dvojnásobná, pohybuje se kolem miliardy korun. V minulém volebním roce 2013 stát poslal seskupením celkem 954 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…