Snímek o statečném Morávkovi je venku, ukazuje souvislosti. U lidí má úspěch

23.03.2022 19:46 | Ze sítí

Prvního jarního dne uplynulo 80 let od závěrečného osudového boje Václava Morávka, posledního z pověstných tří králů – na Prašném mostě v Praze. Právě k tomuto období dějin pak přinesl film prezident lidskoprávní organizace Liga LIBE Pavel Černý. Snímek má u veřejnosti úspěch, za dva dny jej vidělo více než 20 tisíc lidí.

Snímek o statečném Morávkovi je venku, ukazuje souvislosti. U lidí má úspěch
Foto: Archiv PČ
Popisek: Prezident spolku LIGA LIBE Pavel Černý, pplk. v.v.

Václav Morávek byl podle tvůrců filmu doslova černý sen pražského gestapa. Byl jednou z vůbec nejhledanějších osob nejen v tehdejším protektorátu, ale i celé Němci obsazené Evropě. Šlo o legendárního odbojáře, který pod upravenými oděvy s ustřiženými kapsami s sebou nosil ve speciálně vyrobených pouzdrech na tu dobu hotový arzenál. Tedy dvě pistole a doslovné kopce náhradních zásobníků, což mu dávalo zdaleka větší šance boje s německou přesilou.

„A této výhody využíval dosyta. Tedy více, než by si jeho protivníci přáli...,“ poznamenávají tvůrci snímku, jenž má podle nich přispět k všeobecné a zasloužené osvětě o člověku, jehož činy překonávají i některé z těch nejdivočejších akčních filmů.

„Je jakýmsi mixem praktických testů, konfrontovaným s poznatky historiků a dobovými zdroji. Jak to třeba tehdy vlastně mohlo být – a prostě si to zkusit na střelnici. Například téma Morávkových pistolí, jeho způsobu střelby a okolností, jak se vlastně udály ony jeho památné přestřelky s příslušníky gestapa,“ dodávají.

SNÍMEK JE KE SHLÉDNUTÍ NAPŘÍKLAD ZDE:

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí
„Když někdo řekne tři králové, lze si kromě té tradiční křesťanské trojice, co chodí šestého ledna, vybavit i odbojovou skupinu Obrana národa. Tedy legendární trojku Mašín, Balabán, Morávek. Ty tři hrdiny, co německým okupantům a gestapu, co po nich zoufale pátralo, dělali až neuvěřitelné kousky. Nejenže Němcům těsně před jejich příjezdem vybrali sklady plné zbraní, ale též posílali v rámci svých sabotážních akcí do srdce třetí říše bomby maskované v uhlí, zastrašovali německé kolaboranty a obstarávali spojení s agentem A-54 a doslova přiháněli k šílenství své pronásledovatele tím, že jim pravidelně až do úřadovny doručovali svůj odbojový časopis a nechávali na místech razií okupačních a bezpečnostních složek zesměšňující vzkazy,“ zaznívá pak úvodem filmu.

A zaznívají i slova o Morávkově víře a bibli, kterou podle všeho nosil všude s sebou. „Člověk s neuvěřitelnou odvahou, ale rozhodně i smyslem pro humor, což dokládají i jeho až recesistické kousky, co gestapákům prováděl. A také ten, který se snažil ze všech sil, aby jej gestapo nedostalo zadarmo. Jak koneckonců Morávek sám jednou řekl: Věřím v boha a ve své pistole. A jak řekl, tak i konal,“ uslyší divák.

Jeden z tvůrců, Pavel Černý, se nyní pro redakci ParlamentníchListů.cz rozhovořil o oslavách posledních dní spojených s postavou Václava Morávka. „Byl jsem na odkrývání desky v Kolíně na rodném Morávkově domě i na dalších připomínkových akcích. A zatímco jedna byla taková pompézní, věnce pokládala i ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která je známá právě svým vztahem k historii těchto Tří králů či Anthropoidu, apod. Ta druhá, následná pieta byla o mnoho komornější. A také poskytla člověku další podněty k zamyšlení“ řekl Černý. Jak nám k tomu sdělil: „Po slavnostním aktu u pomníku Václava Morávka jsem byl totiž pozván na skutečně ojedinělý výlet a ještě netuctovější místo. Na tuhle ‚výpravu‘ mě vzal radní za Prahu 8, tamní zastupitel Michal Švarc. Právě ten, který ve stejné městské části tradičně realizuje nemálo vzpomínkových akcí, spojených kupříkladu s parašutisty Gabčíkem a Kubišem a jejich útokem na Reinharda Heydricha. Uveďme třeba jen například jimi zde iniciovaný onen tzv. murál, tedy jakési speciální umělecké graffiti na dlouhé zdi ve Vysočanech, stylově vytvořené na bázi akce Anthropoid.“

Spolu jsme následně jeli na místo, kam jsem se již dlouho chtěl podívat. Na Ďáblický hřbitov, míněno do jeho speciální, na první pohled nenápadné části, situované u dlouhé zdi. A tady mi bylo ukázáno nejpravděpodobnější místo, kde právě pod zemí navěky odpočívá štábní kapitán Václav Morávek. Není zde sám. Hned vedle v táhlé proláklině, jak poslední poznatky badatelů ukazují, leží kupříkladu i těch sedm bezhlavých parašutistů z kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kteří sem byli do tehdy tajného masového hrobu hozeni hned vedle Morávka. Ovšem jakýmsi zvláštním paradoxem je, že těsně u nich byli později podobně pohřbeni jak po válce popravení zrádci Čurda s Gerikem, anebo dokonce i masový vrah českého národa, taktéž oběšený válečný zločinec K.H.Frank. No a o kus dál zas leží pozdější oběti komunismu, dokonce i Milada Horáková. Je to nejen zvláštní místo, ale též i historické souvislosti, které jako by se prazvláštním způsobem uzavíraly právě zde, v tom rohu hřbitova se zvláštně zvlněnou zemí. Člověk si tak zde říká, že jde o určitý výsměch a zlomyslnost osudu, že?

Obsáhlejší rozhovor o Morávkovi poskytl Černý ParlamentnímListům.cz před několika dny. V něm hovořil nejen o filmu, ale i o Morávkovi samotném. 

„Zabýváme se například Morávkovou výzbrojí, zda skutečně – a jak! – střílel ze dvou pistolí najednou, jak své zbraně najednou přebíjel. A kolik nábojů vlastně v jednotlivých přestřelkách vystřílel, protože zprávy gestapa ohledně střelecké konfrontace s Morávkem v Karlově ulici dne 20. 12. 1941 hovoří z jeho strany až o neuvěřitelných dvou stech ran… Zkoušíme prakticky zjišťovat, jak ony přestřelky probíhaly i jak velkým hendikepem mohl být pro Morávka chybějící prst, který si předtím uřízl o lanko vysílačky při svém útěku v ulici Pod Terebkou, dnes Čiklovou, a další a další věci,“ popsal Černý v rozhovoru, co se mimo jiné může divák v dokumentu dozvědět.

„Václav Morávek byl rozhodně neuvěřitelný vlastenec, hrdina a výborný střelec. Jeho činy překonávají americké akční filmy. Člověk, který skutečně disponoval nejen obrovskou statečností, ale také opravdu neobvyklým smyslem pro humor. Byla to nejen spousta dosti zásadních akcí, kterou tři králové a Obrana národa podnikali proti nacistickým okupantům, ale také četné recesistické kousky, které prováděli svým pronásledovatelům. A nebyl to jen ten legendární dopis nadřízenému Oskara Fleischera, Hansi-Ulrichovi Geschkemu, kde Morávek udělal Fleischerovi neuvěřitelnou ostudu u celého pražského gestapa, když mu v řádcích vzkázal, že si od něj o den dříve nechal v restauraci drze zapálit doutník,“ zavzpomínal v rozhovoru Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…