Sobotka: Ať vlastník OKD vrátí podniku část zisků

13.09.2013 19:20

Za situaci v OKD jsou podle ČSSD zodpovědní její vlastníci. Měli by do firmy vrátit část zisku z minulých let. Když selžou, musí jednat vláda. Na tiskové konferenci to prohlásil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, podle něhož k napjaté situaci v Moravskoslezském kraji přispěly i reformy bývalého kabinetu.

Sobotka:  Ať vlastník OKD vrátí podniku část zisků
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka odpovídal novinářům

"Je evidentní, že tento soukromý podnik a vlastníci tohoto soukromého podniku inkasovali v minulých letech, kdy byly vyšší výkupní ceny uhlí, výrazné zisky, v řádu miliard a desítek miliard korun. Sociální demokracie je přesvědčena, že primární odpovědnost za stabilizaci OKD a udržení zaměstnanosti musí mít vlastníci této soukromé společnosti," uvedl Sobotka.

Pokud vlastníci, na něž by prý měla vyvíjet tlak i vláda, do firmy neinvestují a v řešení selžou, pak by měl podle Sobotky nastoupit stát. "A příští vláda bude muset zvažovat reálně všechny možné varianty, jak udržet zaměstnanost v Moravskoslezském kraji a jak případně pomoci překonat období, ve kterém jsou velmi nízké výkupní ceny uhlí, které produkuje OKD."

Obecně se podle šéfa sociálních demokratů dá situace v regionu zlepšit, když bude vláda lépe hlídat vývoj cen elektrické energie, podpoří všechny připravené projekty průmyslových zón, investuje do dopravní infrastruktury nebo aktivní politiky zaměstnanosti.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Zaměstnává zhruba 13 000 lidí. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37.149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. V ČR činila průměrná mzda 25.101 korun. Majitelem OKD je společnost New World Resources, která měla v pololetí čistou ztrátu 395,7 milionů eur (10,2 miliard korun). Loni měla ve stejném období zisk 35 milionů eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…