Sobotka: ČR upřednostňuje diplomatické řešení ukrajinské krize

06.03.2014 11:18

Česká republika upřednostňuje diplomatické, politické řešení krize kolem Ukrajiny, řekl novinářům při příchodu na dnešní mimořádný summit EU český premiér Bohuslav Sobotka. Diskusi o možných opatřeních proti Rusku se podle něj Praha nebrání, je však opatrná, pokud se týká možnosti plošných ekonomických sankcí. Moskva nakonec bude respektovat rozhodný postoj mezinárodního společenství, Evropské unie a NATO, míní český premiér.

Sobotka: ČR upřednostňuje diplomatické řešení ukrajinské krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Pokud ne, bude mít podle Sobotky EU možnost reagovat v příštích dnech a týdnech.

„Naše pozice je rozhodná, ale ne hysterická. My jsme připraveni podpořit jasné vyjádření vůči tomu, co se odehrává na Ukrajině, co se odehrává na Krymu," prohlásil Sobotka. Účast na mimořádném jednání lídrů států osmadvacítky je pro něj premiérou. Původně měl nový český předseda vlády dorazit až 20. března na pravidelný summit o hospodářské a klimatické politice.

Česká republika podle Sobotky podporuje nutnost respektování mezinárodního práva, územní celistvosti Ukrajiny a její nezávislosti. Praha je prý otevřená k diskusi o podobě unijní reakce na současné i budoucí chování Ruské federace. Případné diskuse o plošných sankcích se však ČR příliš nelíbí.

„Domníváme se, že vzhledem k tomu, jak je ekonomicky propojena Evropa s Ruskem, tak je to něco, co může poškodit obě strany," uvedl český premiér.

Lídři unijních zemí se scházejí na neformálním obědě k diskusi o evropské reakci na ruský vojenský zásah na Krymu. Země se dosud neshodovaly na tom, jak tvrdý postoj zaujmout. Pobaltské státy, Polsko, ale i Česká republika patří mezi ty více kritické, jejich pohled mírní například němečtí diplomaté či zástupci jihoevropských zemí.

V pondělí ministři zahraničí EU varovali Moskvu, že pokud se situace neuklidní, je možné pozastavení rozhovorů o uvolnění vízové politiky, konec jednání o obchodních smlouvách, ale i další kroky.

Ruští vojáci by se měli vrátit na základny

Dnes padají zmínky o návrzích, jako omezit cestování do EU pro lidi s ruským diplomatickým pasem a v případě dalšího zhoršení situace například o cílených opatřeních vůči představitelům moskevské vlády.

Rusko bude podle Sobotky muset respektovat postoj mezinárodního společenství. Pokud se tak jednoznačně nestane, má Evropa možnost v příštích dnech a týdnech reagovat, míní premiér. Z vnějšího pohledu na dění na Krymu se prý zdá, že situace se nadále nezhoršuje. „Nemyslím si, že se dá hovořit o deeskalaci," řekl ale předseda vlády. To by podle něj vyžadovalo návrat ruských vojenských jednotek na základny. „V žádném případě nesmí být podezření, že se neoznačené ruské vojenské jednotky pohybují po území suverénního státu," vysvětlil.

Česká vláda podporuje plán Evropské komise na hospodářskou podporu kyjevské vlády v navrhovaném objemu okolo 11 miliard eur (necelých 300 miliard korun). „Domníváme se, že by mohl Ukrajině pomoci. Je důležité, aby poskytnutí těchto finančních prostředků bylo vázáno na reformy," uvedl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…