Sobotka: Čerpání peněz na investice může být letos nižší než loni

15.09.2016 20:44

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připustil, že skutečné letošní čerpání peněz na investice ze státního rozpočtu může být nižší než loni. V srpnu podle něj představovaly kapitálové výdaje rozpočtu 46 miliard korun, což bylo o 30 miliard meziročně méně. Sobotka to dnes řekl ve sněmovně v odpovědi na interpelaci předsedy ODS Petra Fialy. Na investice je v letošním rozpočtu vyčleněno 78,5 miliardy korun včetně peněz z EU.

Sobotka: Čerpání peněz na investice může být letos nižší než loni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Fiala se ptal premiéra, zda je spokojen s tím, jak vláda investuje, a poukázal na nižší objem peněz na investice. „Když to porovnám třeba s růstem sociálních dávek o deset a půl miliardy, tak je to jakýsi nepoměr a ukazuje ty priority,“ řekl Fiala.

Sobotka připomněl, že loni velkou část investic tvořily peníze z fondů EU, loňský rok byl rokem jejich nejvyššího čerpání. To podle něj přispělo k tomu, že vláda výrazně navýšila kapitálové výdaje právě na vrub evropských peněz. „Čili skutečné čerpání prostředků na investice v letošním roce může být nižší, než bylo v uplynulém roce,“ řekl premiér. Vláda v tomto směru pracuje na rychlejším čerpání peněz z EU. Připravuje také spuštění velkých dálničních staveb, dodal.

Na pokles investičních výdajů poukazovali nad srpnovými výsledky státního rozpočtu i někteří ekonomové. „Z dnešního pohledu se už nezdá úplně nerealistické, že zůstane státní kasa v přebytku i na konci roku. Šlo by ovšem o nechtěný přebytek, vyvolaný neschopností státní administrativy realizovat infrastrukturní stavby,“ uvedl tehdy například hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Sobotka pokládá za užitečné, aby vláda v polovině roku udělala revizi toho, jak jsou jednotlivá ministerstva schopna čerpat přidělené peníze. „Protože tady probíhá každý rok opakovaně rozpočtová bitva o to, kolik který resort bude mít finančních prostředků, a pak se ukazuje, že řada těch resortů není schopna efektivně tyto finanční prostředky vyčerpat,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…