Sobotka: Kdybychom Škodu prodávali dnes, chtěli bychom vědět víc

20.09.2011 12:57

Podle slov tehdejšího ministra financí a nynějšího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vláda nezjišťovala, komu prodává Škodu. Nezajímalo je tak, kdo stojí za „tajemnou“ skupinou Appian.

Sobotka: Kdybychom Škodu prodávali dnes, chtěli bychom vědět víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Mezi lety 2002 a 2003 přecházela Škoda Holding do rukou skupiny Appian. V čele vlády byl Vladimír Špidla, ministrem financí Bohuslav Sobotka. „Tehdy se jednalo o záchranu společnosti a šlo o to, najít takového majitele, který zajistí další fungování. Což se povedlo. Škoda za sebou měla neúspěšné fungování bývalého manažera Soudka a nacházela se na kolenou. Ukázalo se, že prodej byl úspěšný," hájí se Sobotka v rozhovoru pro MF Dnes.

SLEDUJEME téma Martin Roman  

Odmítá i, že by byl v prodeji nějak zainteresovaný Martin Roman, bývalý generální ředitel společnosti ČEZ. „To jsou spekulace. Vycházím s prohlášení, jež Roman vydával po celou dobu působení v ČEZ - že ukončil veškeré vazby na Škodu," věří mu Sobotka.

Uznává sice, že bojuje za zrušení anonymních akcií, ovšem připomíná, že před deseti lety bylo prioritou spíše zachránit Škodovku. „Prioritou nebylo rozkrývat do důsledku vlastnické vztahy zájemců o koupi podniku," vysvětluje.

Související: Policie se bude zabývat vztahy Romana, ČEZu a Škody

„Kdybychom to prodávali dnes, tak bychom chtěli vědět více o skutečných vlastnících," přiznává Sobotka. V době prodeje Škody prý nikdo nevznášel námitky proti Appianu. Také ale prý nebyla ve společné diskuzi průhlednost skupiny tak důležitá, jako to je dnes.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…