Sobotka: S lidmi jako Rath nechci být v jednom pytli

07.07.2012 11:14

Volit senátora Přemysla Sobotku (ODS) na Hrad by měli lidé údajně především proto, že má kontinuitu ve svých názorech, je v politice už řadu let a v neposlední řade nese stejné jméno jako prosperující české království Přemyslovců. Podpora Václava Klause Miloši Zemanovi je podle jeho slov určitou nostalgií na doby opoziční smlouvy.

Sobotka: S lidmi jako Rath nechci být v jednom pytli
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Miroslava Němcová a Přemysl Sobotka

Důvody, které doprovázely odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) Sobotku neuspokojily. Jako jeden z mála navíc nepodepsal prohlášení podporující premiéra Nečase (ODS) v odvolání. „Když s tím mám vnitřní problém, tak samozřejmě něco takového nemohu podepsat,“ říká v rozhovoru pro sobotní Právo s tím, že očekává, že v pondělí na výkonné radě se dozví další věci o tomto nečekaném a překvapivém kroku.

Přesně tohle jsou totiž politické momenty, které by měly být prodiskutovány v nejužším stranickém vedení.

Ke jmenování Pavla Blažka (ODS) ministrem spravedlnosti se Sobotka vyjadřuje kladně. „Myslím, že to byl dobrý tah od premiéra. Je to člověk, který by měl ministerstvo zvládnout bez problému,“ komentuje Sobotka krok Nečase.

Nakupujeme v Německu, protože si to můžeme dovolit

Rozpočtová odpovědnost, tedy Nečasův důvod k odvolání, je podle kandidáta na Hrad naprosto nutná věc. Mohou totiž být pro Česko záchranou. K tomu, že lidé čím dál častěji jezdí nakupovat do sousedního Německa, se Sobotka vyjádřil následovně: „Možná je to jeden z cílů, kterého jsme dosáhli. Že jsme v EU a můžeme si to dovolit.“

Sobotka se v rozhovoru zmiňuje i o své kandidatuře na prezidenta. Lidé by ho měli volit, protože „se jmenuji Přemysl Sobotka. Nejsem kam vítr, tam plášť,“ říká. Oba Václavové, Havel i Klaus, navíc nesou jména rodu Přemyslovců. „Pojďme zkusit zvolit na Hrad reálného Přemysla,“ dodává k přímé volbě.

Navíc má prý kontinuitu ve svých názorech. Jeho kampaň podle jeho slov by měla financovat především strana ODS. „Jsem kandidátem ODS, nejsem žádný individualista,“ dodává. Podle Sobotky podpora, kterou projevil Klaus k Miloši Zemanovi, je určitou nostalgii na doby opoziční smlouvy.

Komunisti ve vládě? Nepřijatelné

Sám senátor přičítá nespokojenost lidí s politikou selhání jedinců, například Davida Ratha. „Já bych s takovými lidmi nikdy nechtěl být v jednom pytli a celý život jsem se o to snažil,“ míní Sobotka.

K nynějšímu růstu obliby komunistů si drží stále stejný názor. Myslí si, že lidé zapomínají, co se tady jednačtyřicet let odehrávalo. I dnes se čelní představitelé komunistické strany klaní masovému vrahovi Klementu Gottwaldovi. „Pro mě je nepřijatelné, aby se komunisté stali součásti vlády,“ obhajuje svůj názor Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…