Sobotka byl málem v řiti, překvapují noviny. V ČSSD je prý hustěji, než se zdá

09.03.2017 7:40

S blížícím se volebním sjezdem sociální demokracie houstne atmosféra. Pozice předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky podle všeho oslabuje, a tak se dnešní vydání MF Dnes ptá, zda to neodskáče ministr vnitra Milan Chovanec, jenž chce na sjezdu usilovat o obhajobu křesla prvního místopředsedy.

Sobotka byl málem v řiti, překvapují noviny. V ČSSD je prý hustěji, než se zdá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Část vlivných členů Sobotkovi vyčítá, že je slabým lídrem, navíc si teď pohoršil pozici ještě tím, že se spolustraníky neprojednal návrh daňové reformy, s níž má jít strana do podzimních voleb. 

„Takhle zásadní plány se vždycky projednávaly na výkonném výboru nebo aspoň grémiu. Neexistuje, aby lídr byl tak slabý, že nám o tom ani neřekne. Všechno to dělá jen pro záchranu své židle, a ne pro ČSSD,“ nechal se slyšet jeden ze Sobotkových kritiků.

Podle všeho prý Sobotka získá jen 50 až 60 procent hlasů, minulý týden však prý dokonce hrozilo, že by zvolen nebyl. Vzhledem však k tomu, že nemá protikandidáta, souboj se může odehrát o post prvního místopředsedy. Zde se Chovancovi staví do cesty Jeroným Tejc, jenž tvrdí, že sociální demokracie musí být srozumitelnější. 

Anketa

Kdo by byl lepší 1. místopředseda ČSSD?

hlasovalo: 5018 lidí

Sobotku pak zkritizoval v minulých dnech i dlouholetý vlivný člen ČSSD Miroslav Jansta. Jako alternativu k současnému předsedovi nabídl současného ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ten by se pak podle MF Dnes mohl objevit v okamžiku, kdy by se volba mezi Chovancem a Tejcem zadrhla a mohl by se stát prvním místopředsedou strany.

Většina krajských konferencí sice dopadla jednoznačně pro Sobotku i Chovance, ale delegáti tam volili veřejně. V jediném kraji, kde byla tajná volba, v Jihočeském, pak Sobotka podporu nezískal.

A to, že situace s kraji není úplně růžová, konstatuje deník Právo. Podle něj totiž Sobotka některé své kolegy popudil tím, že jim vzkázal ve své písemné zprávě pro sjezd, že za prohru v krajských volbách mohou jejich skandály a chování.

„Je fajn, že máme konečně po pěti měsících analýzu voleb. V některých krajích nám určitě skandály či pseudoskandály nepomohly. Jak ale vysvětlit prohry i tam, kde žádné skandály nebyly? A jak vysvětlit prohru v senátních volbách?“ sdělil vítězný hejtman Jiří Zimola.

Stejně tak se proti němu postavila i šéfka zlínské ČSSD Milena Kovaříková, která si do značné míry myslí, že výsledky voleb ovlivňuje celostátní politika. Sobotka se v tomto neshoduje ani s Chovancem, jenž krajské zastupitele chválí. 

Zimola pak Sobotku zkritizoval ještě za jeho slova k volání po jednotě. „Napomínání ohledně nevybočování z řady mi připomíná monolog kůlu v plotě: Ticho, tyčky, plot jsem já!“ zmínil Zimola.

Důkazem paniky v ČSSD je pak i to, že příznivci Tejce a Chovance požadovali po ústředí, aby se hlasy ve volbě prvního místopředsedy počítaly postaru. Tedy ručně. Stranická volební komise, která bude zavalena desítkami dalších nejrůznějších hlasování, přitom preferuje modernější a hlavně rychlejší elektronické počítání. A to tak, že na volebním lístku pípne čtečkou na čárový kód za jménem zakroužkovaného kandidáta.

To by ovšem rozhádané stranické frakce nesměly mít obavu, aby se záměrně nepípalo jinde. Ústředí ČSSD pod tímto tlakem rozhodlo, že hlasy při dramatické volbě prvního místopředsedy bude pro jistotu sčítat ručně. Ale řadoví místopředsedové se už budou muset spolehnout na rychlejší elektronické sčítání, podotýká server Seznam Zprávy.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …