Sobotka chce zvýšit politikům platy, Babiš to odmítá

05.05.2014 8:35

Na provozních výdajích ministerstev se dají uspořit řádově maximálně stovky milionů korun, a ne desítky miliard, jak bylo před časem slibováno. Zda se firmám zvýší daně nebo jestli bude zavedena nová sektorová daň, která by výrazně zdanila banky nebo energetické firmy, rozhodne to, zda se podaří Ministerstvu financí zlepšit výběr daní. V rozhovoru pro dnešní MF Dnes to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Mluvil také o rozporech ČSSD s hnutím ANO ohledně zvyšování platů ústavních činitelů nebo o podobě služebního zákona.

Sobotka chce zvýšit politikům platy, Babiš to odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Podle Sobotky se stát nemusí uchylovat ke změnám daňových sazeb, pokud bude rychle zavedena elektronická evidence tržeb, elektronické výkaznictví daně z přidané hodnoty a přenesení důkazního břemena u podezřelého nabytí majetku. „Čili teď bude hodně záležet na aktivitě Ministerstva financí,“ podotkl premiér.

Zmínil také, že jednotliví ministři postupně zavádějí úsporná opatření v oblasti provozních výdajů a snaží se zbavit nevýhodných smluv. Celkovou výši úspor, která se dá takto dosáhnout, ale Sobotka odhaduje na řádově stovky milionů. Na námitku novináře, že před časem lidé slyšeli sliby o úsporách v řádu desítek miliard, nakonec Sobotka nevyloučil, že by úspory mohly být i vyšší. Vláda ale kvůli nim nechce zastavit stavby silnic, ale využívat elektronické aukce a centrální tržiště, což by mělo provoz státu zlevnit.

Hlavní rozpor ohledně podoby služebního zákona je podle premiéra v tom, že ČSSD se snaží hájit maximální míru nezávislosti státní správy. „Úplně v tom nenacházíme porozumění s naším koaličním partnerem ANO, které navrhuje posílit pravomoci ministrů při jmenování státních tajemníků nebo odborných náměstků na ministerstvech,“ upozornil Sobotka.

Nechávat platy ústavních činitelů stále beze změny není dobré řešení

S Babišovým hnutím se sociální demokraté zatím neshodnou ani na dalším vývoji platů ústavních činitelů. Shoda je sice v tom, že jejich růst o 26 % v příštím roce je nepřijatelný. Ale zatímco premiér vidí řešení v tom, zvýšit je o jedno procento, což by prý byl kompromis průchodný i v Parlamentu, ministr financí Andrej Babiš (ANO) je nechce zvyšovat vůbec. S tím ale Sobotka nesouhlasí: „Nemyslím si, že nechávat je zmrazené donekonečna je dobré řešení, protože za rok, dva se tento problém objeví znovu. Zvýšení o procento je symbolická záležitost, která nezasáhne státní rozpočet,“ argumentuje premiér.

V rozhovoru také uvedl, že zatím neplánuje žádné změny ve vládě, byť drobné výhrady k práci některých ministrů má. Jejich jména ale uvést nechtěl s tím, že „teď není důvod je říkat“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…