Sobotka nedrží slovo, je zcela nedůvěryhodný, spustil prezident Zeman a vyjmenoval několik konkrétních případů. Vlkovi vyznamenání nedá, rozeštvával stát a církev

01.06.2017 22:09

Prezident Miloš Zeman již tradičně vystoupil v pořadu Týden s prezidentem TV Barrandov. Tentokrát Zemana zpovídala manželka jeho kancléře Vratislava Mynáře Alexandra Mynářová. Zeman si před kamerami mimo jiné pochvaloval, jak ho napodobuje Donald Trump. Kromě toho prozradil, co by udělal, kdyby se stal diktátorem. Prý by snížil na polovinu platy politiků.

Sobotka nedrží slovo, je zcela nedůvěryhodný, spustil prezident Zeman a vyjmenoval několik konkrétních případů. Vlkovi vyznamenání nedá, rozeštvával stát a církev
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Pár slov v úvodu padlo k Vladimíru Krulišovi, zaměstnanci hradního protokolu, který měl nehodu v policejním supersportu BMW i8. Proč vůbec Kruliš v tomto voze jel? Ptala se hned na úvod moderátorka.

„To bych taky rád věděl, já jsem se to dozvěděl až druhý den ráno. Nu, mladí lidé mají rádi rychlé sportovní vozy, ale mě to nikdy moc nelákalo, protože já jsem automobilový antitalent,“ prozradil Zeman. Prezident však doufá, že se Kruliš co nejdříve uzdraví. Naštěstí prý Kruliš nemá poškozenou míchu.

Mynářová debaty o zdraví využila k tomu, aby se zeptala na zdravotní stav samotného prezidenta.

„Já jsem na tom, milá Alex, více méně stejně už deset let, protože už deset let mám polyfunkční neuropatii, takže občas vrávorám u korunovačních klenotů, občas vrávorám při vystupování z letadla. A tak jsem si pořídil hůlku jako třetí opěrný bod, ale ono to moc nepomáhá, ale nezapomínejte, že politika se nedělá nohama, ale hlavou a tu mám snad ještě v pořádku,“ uklidňoval Zeman.

Od doby, co 10. března promluvil o svém zdraví a uvedl, že má zmíněnou nemoc nohou a také cukrovku, se jeho zdravotní stav nijak významně nezměnil. Je sice pravda, že v Číně využil k přepravě i golfové vozítko, což udělal proto, že mu jeho tým připravil velmi nabitý program, který by prý zmohl i třicátníka.

Zeman kromě toho připomněl, že na summitu G7 v Itálii se i 45. prezident USA vozil v golfovém vozítku, zatímco ostatní politici pochodovali po svých. „Takže ten chlap mě napodobuje,“ usmíval se.

Sobotkovi bych měl vlastně poděkovat

Stranou pozornosti hlavy státu nezůstala ani vládní krize. Kdyby ji musel Zeman prožít znova, na svém jednání by vůbec nic neměnil. Chyby prý totiž nedělal on, nýbrž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Premiér udělal tři chybné kroky, z nichž první spočíval v tom, že premiér podal demisi, aniž se o tom s kýmkoli radil. Zadruhé tuto demisi pak zbaběle stáhl, za což jsem ho také kritizoval na Hradě, a zatřetí premiér porušil koaliční smlouvu, protože ta výslovně stanoví, že člen koaliční strany se odvolává se souhlasem té koaliční strany, a k tomu nedošlo,“ zaznělo z úst prezidenta.

„Závěr, který z toho vyvozuji: člověk, který jedná ukvapeně, to je ta oznámená demise, který nedrží slovo, protože demisi zase stáhl, a nakonec nedodržuje koaliční smlouvu, kterou podepsal. Člověk, který nedrží své slovo, je pro mě nedůvěryhodný,“ pokračoval prezident.

„Pokud se někteří lidé, kteří neviděli ten záznam, domnívají se, že jsem ho mlátil holí, tak to není pravda, protože já jsem mu jen ukazoval, kde má mikrofon,“ uzavřel téma vládní krize Zeman.

„Máte s Bohuslavem Sobotkou nějaké nevyřízené účty?“ zeptala se hlavy státu Alexandra Mynářová. „A čemu říkáte nevyřízené účty?“ odpověděl otázkou prezident. „Novináři často spekulují o tom, že mám jakési nevyjádřené účty s 27 poslanci, kteří mě nepodpořili v prezidentské volbě roku 2003, ale já bych jim měl vlastně poděkovat. Kdybych tehdy zvítězil a o pět let později ještě jednou, tak bychom tu teď spolu neseděli,“ podotkl Zeman.

Pak přišel na přetřes nový ministr financí Ivan Pilný (ANO), který dnešním třicátníkům vzkázal, že budou moct zapomenout na důchodový systém, jaký známe dnes, a budou muset ještě v sedmdesáti pracovat. Prezident to vidí zcela jinak.

„Pan Pilný myslí průběžný důchodový systém, který je v Evropě naprosto běžný. Ten by musel být nahrazen něčím jiným. Já myslím, že průběžný důchodový systém je funkční, v průběhu dvaceti třiceti let rozhodně nezanikne a z dlouhodobějšího hlediska jsme všichni mrtví,“ shrnul svůj pohled na problém Zeman.

„Budou se tedy Češi moct spolehnout ve svém důchodovém věku na stát?“ ptala se dál Mynářová. „Určitě ano,“ uklidňoval diváky Zeman. „Vláda se o to zkrátka bude muset postarat. Kdyby se o to nepostarala, tak by to byla velmi špatná vláda,“ doplnil k tématu Zeman.

A jak je to s demisí ministryně školství Kateřiny Valachové, ptala se dál Mynářová. Zeman prozradil, že o místo Valachové měla zájem jiná dáma, kterou si však Zeman na místě členky vlády nepřál.  

„Tam byla jistá dáma, která se sápe po jakékoli funkci, která může být v jejím dosahu, a o této dámě se uvažovalo, že bude ministryní školství. Kdyby resort měla vést ona, tak bych se vzbouřil, protože by to byla vůbec nejhorší ministryně školství v dějinách České republiky,“ udeřil Zeman.

Odmítl vyslovit jakékoli jméno. Když se Mynářová prezidenta ptala, zda má na mysli bývalou senátorku Alenu Gajdůškovou (ČSSD), odmítl to potvrdit nebo vyvrátit. „Neříkám ani tak, ani tak, ale na moje slova dojde,“ smál se host.

Pak došlo na otázku přijetí eura v České republice, které nejdůrazněji prosazuje TOP 09. Prezident si do této strany rýpl. „Víte, nevšiml jsem si, že by TOP 09, když byla u moci, nějak výrazně prosazovala přijetí eura, takže se mi to zdá poněkud pokrytecké. Ale technicky vzato tomu skoro nic nebrání,“ konstatoval Zeman.

Je podle něj jen na politicích, aby už nebyli zbabělí a přesvědčili občany, že přijetí eura má smysl. Zeman je o tom přesvědčen za jedné podmínky. „Vidím, že nesledujete moje vynikající veřejná vystoupení. Existuje evropský stabilizační mechanismus, který v podstatě vede k tomu, že další státy eurozóny musejí platit dluhy Řecka, a já jsem řekl, že bychom měli přijmout euro, ale že by Řecko mělo vystoupit z eurozóny, protože nevidím důvod k tomu, aby čeští občané platili dluhy Řecka,“ prohlásil prezident.

A jak se prezident dívá na Sudetoněmecký landsmanšaft? „Já beru Sudetoněmecký landsmanšaft, zejména poté, co ze svých stanov odstranil majetkové a právní nároky, jako krajanské sdružení, jehož přirozeným partnerem je nějaké krajanské sdružení na české straně.

Posléze se prezident rozpálil kvůli platům politiků. „Víte, kdyby bylo na mně a kdybych byl diktátorem, tak platy politiků razantně snížím, dejme tomu na polovinu, já sám dávám třetinu svého platu na klokánky, ale to není podstatné. Podstatné je to, že existuje propast mezi produktivitou práce politiků a platy politiků, a to na straně produktivity práce,“ řekl prezident.

Naproti tomu prezident vítá růst minimální mzdy, protože stále vyšší tlak zvyšující se minimální mzdy vede k růstu i jiných platů. Z tohoto pohledu se prezidentovi jeví růst minimální mzdy jako prospěšný.

Pořad se pomalu blížil k závěru a prezident prozradil, co se stane, když sněmovna navrhne na vyznamenání rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou.

„Pokud to Poslanecká sněmovna udělá, přijde s křížkem po funuse, protože já už jsem o tom s Martinou Sáblíkovou mluvil a poprosil jsem ji, aby si na 28. října udělala volno. Takže to mohu potvrdit, že jí ho dám,“ prozradil divákům prezident. Kardinál Vlk však od Zemana vyznamenání nedostane.  

Současný primas kardinál Dominik Duka, který byl oceněn vloni,  se podle Zemana zasadil o sblížení státu a církve, zatímco zesnulý kardinál Vlk se podle prezidenta snažil, aby spory státu s církví byly co největší.

Zeman také prohlásil, že Donald Trump má pravdu, pokud tvrdí, že ostatní spojenci NATO platí podstatně méně peněz do společné pokladny než Spojené státy. „Má pravdu. Já jsem na to reagoval ‚je potřeba rozšířit kompetence prezidenta, nebo se musím opět stát premiérem, aby se opět dosáhla ona dvě procenta‘, ale to berte jen jako tradiční zemanovský bonmot. Jinak lituji, že se Trump více nevymezil proti Islámskému státu, protože když chci víc peněz na operace, tak musím také vědět, proti čemu budu bojovat,“ uvedl prezident.

Ve člunu je místo pro dva                     

V úplném závěru prezident prozradil, kde bude trávit dovolenou. Bude to prý opět na Vysočině ve člunu, přičemž k sobě pozval Alex Mynářovou.

„Letos, Alex, to bude nesmírně originální a nesmírně překvapující, protože dovolenou strávím na Vysočině počátkem července. Překvapení číslo jedna,“ smál se prezident.

Překvapením číslo dvě je podle Zemana fakt, že znovu usedne do svého člunu, objede rybník a při tom kolem něj bude spousta novinářů, kteří budou chtít vidět jeho krásné tělo v plavkách.

„Alex, někdy přijeďte, on ten člun je pro dvě osoby,“ prozradil moderátorce prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …