Sobotka odešle demisi Valachové, Zeman s přijetím možná počká

26.05.2017 6:17

Premiér Bohuslav Sobotka dnes odešle prezidentovi ohlášenou demisi ministryně školství Kateřiny Valachové (oba ČSSD). Zároveň navrhne jejího nástupce ve funkci. Sobotka se dnes s Valachovou sejde, na následné tiskové konferenci se zřejmě k odchodu Valachové vyjádří. Prezident Miloš Zeman naznačil, že s přijetím demise možná počká, píše ČTK.

Sobotka odešle demisi Valachové, Zeman s přijetím možná počká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miniistryně školství Kateřina Valachová

Ministryně školství se rozhodla rezignovat k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, ve které figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací. Svou rezignaci Valachová oznámila v době, kdy vládu odmítal opustit kvůli podezřením z obcházení daní či ovlivňování médií bývalý vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Kdo by měl Valachovou nahradit, není zatím známo. Sobotka dříve řekl, že se s kandidáty bude průběžně scházet.

Prezident Zeman se chce s Valachovou sejít. Uvedl, že ji bude přemlouvat, aby si rezignaci rozmyslela, protože Valachová má podporu velké části odborné veřejnosti. Za jednu z variant označil možnost, že by nechal ministryni v demisi do konce funkčního období. Měnit ministry pět měsíců před volbami podle Zemana není rozumné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…