Sobotka odmítá dorazit Michala Haška: Pokud se neobjeví nějaké další skutečnosti, kauza falešné mluvčí je uzavřená

25.08.2016 7:46

Po lánském puči rivalové. Nyní spojenci. Řeč je o jihomoravském hejtmanovi Michalovi Haškovi a předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Jak konstatuje dnešní MF Dnes, oba muži se totiž vzájemně potřebují.

Sobotka odmítá dorazit Michala Haška: Pokud se neobjeví nějaké další skutečnosti, kauza falešné mluvčí je uzavřená
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Sobotka přitom měl Haška takřka na lopatě a mohl mu vrátit zosnovaný lánský puč, kterým chtěl Hašek Sobotku před třemi lety po parlamentních volbách svrhnout. Kauzy neexistující mluvčí Lucie Proutníkové, již si měl Hašek platit z veřejných peněz, však premiér nevyužil. „Pokud se neobjeví nějaké další skutečnosti, kauza je pro nás uzavřená,“ řekl k tomu mluvčí vlády Michal Kačírek.

„Je to pragmatická spolupráce,“ popsal Hašek v nedávném rozhovoru své vztahy se Sobotkou, který za poslední tři měsíce navštívil jižní Moravu hned pětkrát. V květnu spolu navíc strávili tři ze čtyř víkendů. 

Jak MF Dnes zjistila, vše se děje proto, že v sociální demokracii převládá názor o nutnosti dohrát s kartami, které strana drží v ruce, až do krajských voleb. A tak nyní Sobotkovi nezbývá než Haška podporovat, i když podle zdroje deníku dříve oslovoval i brněnského exprimátora Romana Onderku či ministryni školství Kateřinu Valachovou.

„A tak Sobotka nakonec s Haškem uzavřeli příměří. Ve vojenské terminologii by se jeho podmínky daly shrnout tak, že Hašek přenechá Sobotkovým lidem pozice, které v kraji po lánském puči budoval, a za to bude jedničkou kandidátky. Sobotkovi lidé tak Haška obklopují na kandidátce – Roman Hanák je trojkou a vedoucí sekretariátu předsedy vlády Petr Šelepa čtyřkou,“ zmiňuje MF Dnes s tím, že vyřizování účtů přijde po volbách. Část ČSSD prý doufá v onderkovský scénář – že strana bude mít většinu v zastupitelstvu jen se stranami, které odmítnou spolupráci s Haškem. To už nyní před volbami udělala topka, babišovci i zelení. V tom případě by pak měl přijít na scénu současný náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…