Sobotka prý Merkelové "helfne". Komentátor Palata z toho má radost

26.08.2016 7:54

Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek zavítala na pár hodin do Prahy. Proč vlastně, když se má zakrátko setkat s představiteli celé Visegrádské čtyřky, tedy i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD)? Luboš Palata nabízí v páteční MF Dnes vysvětlení. Sobotka prý Merkelové může „helfnout“.

Sobotka prý Merkelové "helfne". Komentátor Palata z toho má radost
Foto: archiv
Popisek: Angela Merkelová a Bohuslav Sobotka

Angela Merkelová pokračuje v jízdě Evropskou unií a snaží se řešit současně brexit a uprchlickou krizi. Především u druhého tématu naráží ve střední Evropě na tuhý odpor, pokud jde o povinné kvóty na přerozdělování migrantů. Jak polská premiérka Beáta Szydlová, tak maďarský premiér Viktor Orbán naznačují, že vůči Merkelové budou opravdu nesmlouvaví. Slovenský premiér Robert Fico je prakticky ve stejné pozici, protože Slováci spolu s Maďary systém povinných uprchlických kvót poslali k soudu.

Naproti tomu Sobotka Merkelové říká, že Češi a Němci mají celou řadu společných témat a shodují se i v návrzích na řešení migrační krize. Až na ty nešťastné kvóty. Politolog Tomáš Nigrin z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy má za to, že Merkelová navštívila Prahu proto, aby si dopředu promluvila s premiérem, který jí je z celé V4 názorově nejblíže. Sobotka může sehrát roli smiřovatele německé kancléřky s nesmlouvavým Viktorem Orbánem a spol. „Věřím, že i v migrační politice najdeme nakonec s visegrádskými státy shodu,“ uvedla optimisticky po jednáních v Praze Merkelová.

Pomoci neboli „helfnout“ v tom Merkelové může právě Sobotka. Proto se český premiér setká s Merkelovou hned dvakrát, zatímco ostatní premiéři V4 jen jednou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…