Sobotka řešil s Rathem losování tendrů, ukázaly odposlechy

14.01.2014 20:26

Předseda ČSSD a budoucí premiér Bohuslav Sobotka chtěl v roce 2012 po tehdejším hejtmanovi Středočeského kraje, nyní obžalovaném Davidu Rathovi (dříve ČSSD), aby řešil výběrová řízení při veřejných zakázkách jinak než losováním. Znepokojily ho totiž zprávy v médiích. Sobotkova slova dnes zazněla v policejním odposlechu telefonních hovorů, které v těchto dnech přehrává Krajský soud v Praze. Rath je v kauze obžalovaný s dalšími deseti lidmi z korupce.

Sobotka řešil s Rathem losování tendrů, ukázaly odposlechy
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

Sobotka v odposlechu z poloviny ledna 2012 říká, že se „zase objevil článek týkající se mladoboleslavské nemocnice". Problém byl údajně v typu výběru firmy, kterým bylo losování. „Otázka je, jestli by nestálo za to odložit to do doby, než vstoupí v účinnost nový zákon," dodal Sobotka. Zvažoval také, zda by nebylo lepší „nějak se nezbavit té losovačky". Rath na to odpověděl, že situaci prověří, ale na nový zákon by nečekal. „Je udělaný tak geniálně, že se neodsoutěží vůbec nic," dodal tehdejší hejtman. Tendr na vybavení boleslavské nemocnice patří podle obžaloby k zakázkám, které provázela údajně korupce.

Rath řekl, že policie zaznamenala jeden z mnoha hovorů s jeho stranickým nadřízeným, který měl prý obavy, aby losování nepoškodilo stranu před podzimními volbami. Zúžený výběr losováním podle Ratha měl výhody, jako byla rychlost, ale měl prý také oprávněné kritiky. „Byl poměrně ostře kritizován jako způsob byť ze zákona možný, byl ale také brán jako pochybný a problematický. Pan předseda Sobotka nechtěl, aby to, řekněme, házelo nějaké negativní světlo na sociální demokracii," dodal Rath. Rada kraje prý nakonec losování přehodnotila, řízení zrušila a vypsala jinou formu.

Obžaloba viní Ratha a dalších deset lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve prospěch předem vybraných firem ve Středočeském kraji v letech 2011 a 2012. Tendry se prý týkaly opravy gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí, rekonstrukce zámku Buštěhrad a modernizace několika nemocnic, například v Kladně, Příbrami, Kutné Hoře a Mladé Boleslavi. Rath se údajně dělil o úplatky a hrozí mu nejvyšší trest, a to až 12 let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…