Sobotka se Zaorálkem prý museli k místu začátku pochodu v Paříži dojet metrem

11.01.2015 16:20

Lidé, kteří chtějí manifestovat za svobodu slova a za jednotu v boji proti terorismu, zcela zaplnili pařížské náměstí Republiky i okolní ulice. K začátku místu pochodu několik minut před jeho zahájením stále směřovaly desetitisíce lidí. Byli mezi nimi i český premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. K místu pochodu se museli dopravit metrem a pěšky, uvedl z francouzské metropole zvláštní zpravodaj ČTK.

Sobotka se Zaorálkem prý museli k místu začátku pochodu v Paříži dojet metrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podepisování kondolenční knihy před francouzkou ambasádou v Praze. Lidé tak vzdali poctu nesmyslným obětem teroristických útoků ve Francii

Pařížská manifestace chce vyjádřit odpor vůči terorismu a uctít památku 17 obětí nedávných obětí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a prodejnu košer potravin. Účastní se jí statisíce lidí včetně politiků desítek zemí, i mimoevropských.
 
Pařížské metro nezvládalo převážet nápor lidí, kteří mířili k manifestačnímu průvodu. Mnoho z účastníků proto na místo dorazilo se zpožděním. Na manifestaci se vybavili francouzskými trikolorami nebo nápisy „Je suis Charlie" („Jsem Charlie"). 
    
„Přišla jsem demonstrovat za svobodu slova, za novináře, kteří se nezalekli výhrůžek a pokračovali v jeho prosazování," komentovala svou účast mladá Pařížanka. 
    
Podle Sobotky i Zaorálka je důležité ukázat sounáležitost Česka s Francií a ukázat, že je Česká republika součástí vlny solidarity. „Pokládám za důležité, aby zástupci České republiky byli přítomni na pochodu, abychom podpořili Francii v této těžké chvíli, abychom vyjádřili solidaritu," řekl novinářům český premiér. 

Zaorálek zdůraznil, že vina za útoky se nesmí svalovat na všechny muslimy, a připomněl v této souvislosti historicky nedávné chování Evropanů k Židům. „Musí se hledat konkrétní zločinci," poznamenal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…