Sobotka se hned v pondělí objedná u prezidenta. Moravcovi prozradil, co ho bude hlavně zajímat

10.11.2013 13:20

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky jsou rezignace čtyř předáků opozičního proudu ve straně na stranické funkce z minulého týdne jen „vyhranou bitvou“, zatímco „vyhraná válka bude, když sociální demokracie sestaví dobrou vládu“, která bude mít v progamu co nejvíce z programu jeho strany.

Sobotka se hned v pondělí objedná u prezidenta. Moravcovi prozradil, co ho bude hlavně zajímat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav sobotka

Naproti tomu, „pokud by se vládu nepodařilo sestavit, je to důvod, aby celé předsednictvo složilo své fukce,“ uvedl Bohuslav Sobotka ve vysílání České televize v pořadu Otázky Václav Moravce.

Podle předsedy strany byly zmíněné rezignace vynucené, a to tlakem členské základny i voličů. Nicméně, sociální demokracie zůstává demokratickou stranou a všichni její zákonodárci mohou mít vliv na sestavování vlády i na její chod, dodal v narážce na skutečnost, že poslanecké a senátorské mandáty „vůdců rebelů“ zůstávají zachovány. O případné dohodě o vládě se však možná bude konat vnitrostranické referendum, „pokud o něj bude zájem“.

Bohulav Sobotka nepovažuje prezidenta republiky Miloše Zemana za svého protihráče. „Pan prezident si přál vítězství sociální demokracie,“ domnívá se předseda strany. Zároveň vyjádřil důvěru, že prezidentovi bude postačovat k jmenování premiéra, který získá ve sněmovně důvěru, hned prvý pokus.

„Já se chystám hned zítra ráno obrátit na Kancelář prezidenta republiky a bude mě zajímat názor prezidenta na další postup,“ uvedl Bohulav Sobotka s tím, že tuto prvou povolební schůzku považuje za konzultační, finální prezidentovo rozhodnutí o jmenování předsedy vlády očekává až po uzavření politických jednání.

Bohuslav Sobotka se zároveň domnívá, že „lidé ve volbách chtěli především změnu“, kterou podle něj představují strany ČSSD, ANO a KDU-ČSL, jež nebyly v minulých vládách. O rozdělování ministerstev je podle něj však předčasné hovořit. „Rozhovory zahájíme jednáním o programu vlády,“ vysvětlil. Jako možná rizika, o něž by mohla jednání ztroskotat, spatřuje Bohuslav Sobotka především rozdílné pohledy na církevní restituce a zvýšení daňových příjmů státu. Naopak možnou činnost Andreje Babiše pro někdejší Státní bezpečnost považuje za „marginální a nepodstatný problém“. „Požadavky na jmenování členů vlády má v rukou prezident republiky,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…