Sobotka se sejde s poslankyní Chalánkovou kvůli dětem, odebraným českým matkám v Norsku

14.01.2016 6:19

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes dopoledne chystá sejít s poslankyní opoziční TOP 09 Jitkou Chalánkovou, aby se od ní dozvěděl podrobnosti o odebrání českého děvčátka rodičům v Norsku. Devítiměsíční dceru české matky a norského otce norská sociální služba svěřila před pár týdny pěstounům. Rodiče se chtějí odvolat.

Sobotka se sejde s poslankyní Chalánkovou kvůli dětem, odebraným českým matkám v Norsku
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

Chalánková případy odebraných českých dětí v Norsku dlouhodobě sleduje. Informace o kauze děvčátka zveřejnila v úterý. Podle poslankyně trpí dítě vážnou genetickou chorobou, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci. Rodiče se mu věnovali a lékaři je za to chválili. Doktoři požádali o odlehčovací službu pro rodinu, sociální úřad Barnevernet ji ale neschválil. Rozhodl naopak o pěstounské péči. Norské úřady odebrání zdůvodnily údajným nedostatečně vyvinutým kontaktem rodičů s potomkem, popsal výbor podporovatelů rodiny.

S premiérem by poslankyně chtěla mluvit i o případu bratrů Michalákových, které norská sociální služba odebrala české matce a otci před pár lety kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo, ale soud zjištění považoval za závažná a děti nechal u pěstounů. Norské úřady loni rozhodly o zbavení matky rodičovských práv a o adopci. Eva Michaláková se odvolala a chce syny získat do své péče, řízení by mělo být koncem února.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…