Sobotka tleská Skotům za setrvání ve svazku s Británií

19.09.2014 9:53

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal, že Británie zůstane po čtvrtečním referendu ve Skotsku jednotná. Je to podle něj dobrá zpráva nejen pro Skotsko a Velkou Británii, ale i pro celou Evropskou unii. „Pokud by se Británie rozpadla, vedlo by to k vlně nacionalismu, která by v příštích letech destabilizovala řadu dalších evropských zemí," uvedl v tiskovém prohlášení.

Sobotka tleská Skotům za setrvání ve svazku s Británií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

„Výsledek skotského referenda mi udělal opravdu radost. Beru ho jako drobný důkaz toho, že se svět ještě docela nezbláznil. Je to dobrá zpráva nejen pro Skotsko a Velkou Británii, ale i pro celou Evropskou unii. Pokud by se Británie rozpadla, vedlo by to k vlně nacionalismu, která by v příštích letech destabilizovala řadu dalších evropských zemí. Lepší budoucnost Evropy vidím v integraci, ne v dalším štěpení. Je dobře, že se teď nebudeme muset zabývat důsledky skotského separatismu, ale můžeme se místo toho v Evropě soustředit na posílení ekonomiky a také bezpečnostní stabilizaci zemí v bezprostředním okolí EU. Po včerejšku je Evropa silnější i ve vztahu k Rusku a řešení ukrajinské krize,“ napsal předseda vlády Bohuslav Sobotka v prohlášení.

Referendum o nezávislosti Skotska vyhráli unionisté, tedy odpůrci odtržení země od Velké Británie. Šéf nacionalistů Alex Salmond porážku přijal. Britský premiér David Cameron už přislíbil skotskému parlamentu větší pravomoci.

Podle televize BBC unionisté získali po sečtení 30 z 32 volebních okrsků 55,42 procenta hlasů a stoupenci nezávislosti 43,58 procenta. Separatisté, kteří usilovali o ukončení 307 let trvající unie Skotska s Anglií, sice uspěli v Glasgow, kromě toho však ovládli pouze tři další okrsky a to na celkové vítězství nestačilo. Druhé největší město Edinburgh naopak ovládli unionisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …