Sobotka u Moravce: Návštěva Janukovyče teď není vhodná

19.02.2014 19:17

Podle premiéra Bohuslava Sobotky zřejmě dojde na to, že Evropská unie bude muset vůči Ukrajině učinit určité kroky – například se uvažuje nad zavedením sankcí. Podle Sobotky ale musí jít o sankce, které se budou týkat vysloveně tamní vlády, ne obyčejných lidí.

Sobotka u Moravce: Návštěva Janukovyče teď není vhodná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Já doufám, že se ještě podaří najít cestu k dialogu mezi vládou a opozicí,“ prohlásil v Impulsech Václava Moravce premiér. „Není možné, aby donekonečna pokračovala ozbrojená konfrontace, ke které na mnoha místech dochází,“ připustil na druhou stranu.

Ideální situací by tak podle Bohuslava Sobotky bylo, kdyby zvítězil rozum a dialog. „Pokud současná politická garnitura nenajde politické řešení, pak přijdou na řadu černé scénáře,“ varoval. Především podle něj nesmí docházet k dalším střetům s demonstranty a nesmí umírat lidé na ulicích.

Na druhou stranu se podle Sobotky nesmí na situaci nahlížet jen očima opozice. Ukrajinská vláda totiž byla legitimně zvolena, nejde o diktaturu. „Nedá se to takto zjednodušovat, nicméně stávající situace jednoznačně mluví proti ukrajinské vládě,“ míní Sobotka. „Pokládám za dobrý nápad, že na Ukrajinu míří několik ministrů zahraničí Evropské unie.“

Kromě řešení konfliktu v rámci unie však Sobotka hodlá o situaci hovořit i na vládní úrovni. Jeho kabinet prý dává pozor a situaci nijak nepodceňuje. „Pokud by z toho vyplývaly jakékoliv důsledky pro Českou republiku, tak jsme připraveni,“ ujišťoval premiér.

To se týká i oficiální návštěvy Viktora Janukovyče, která může být zrušena. „Pokud by Evropská unie přijala sankce proti ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, tak bych považoval za naprosto přirozené zrušení návštěvy,“ uvedl Sobotka. Navíc by podle něj nebylo vhodné oficiální návštěvu uskutečnit ani tehdy, pokud bude násilí na demonstrantech pokračovat. „Přibývají argumenty, aby se taková návštěva v ČR neuskutečnila,“ dodal.

V rádiu krátce hovořil i o své vládě, která v úterý získala důvěru. Prezident Miloš Zeman ji totiž ve sněmovně varoval, aby na své sliby skutečně měla finance. Podle Sobotky jsou ale sliby reálné. Především chce peníze najít v boji proti úniku daní. S tím souvisí i prokazování majetku, což by prý měl být preventivní nástroj, ne bič na poctivé občany.

Na některých ministerstvech došlo ještě před udělením důvěry k personálním změnám, ne všechny Sobotka schvaluje – ministrům chce ale nechat volné ruce. Na Ministerstvo zemědělství si například Marian Jurečka přivedl Lubomíra Poula, spojovaného s kauzou Nagyová. „Já to považuji za zbytečnou ztrátu času a energie ministra,“ ohodnotil Sobotka Jurečkovo obhajování. On sám to považuje za chybný personální krok, ovšem uznává, že Poul není stíhaný policií.

Premiér krátce ohodnotil i úspěchy českých sportovců na olympiádě v Soči. Se všemi se prý rád setká, ale spíše až na půdě České republiky. Co se týče úterního zápasu hokejistů s týmem Slovenska, ten probíhal právě během hlasování ve sněmovně. Sobotka tedy z hlasování „neodbíhal“, protože by ho podle jeho slov určitě nachytali opoziční poslanci, zápas ale sledoval pasivně přes internet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…