Sobotka ve své domovině chválil vládu: Konečně je tu někdo, kdo nebere lidem peníze. Toto všechno se nám už podařilo...

04.10.2014 7:37

REPORTÁŽ Premiér Bohuslav Sobotka přijel do Slavkova u Brna podpořit své kolegy v komunálních a senátních volbách. V pojízdné kavárně ČSSD si mohli účastníci mítinku pochutnat na kávě, čaji či limonádě. Domů si odnášeli balonky, propisky a třeba také síťovku v barvách ČSSD. Premiér Sobotka ve Slavkově mimo jiné řekl, že nová vláda, která je u moci posledních osm měsíců, nekašle na lidi, nebere peníze důchodcům ani rodinám s dětmi.

Sobotka ve své domovině chválil vládu: Konečně je tu někdo, kdo nebere lidem peníze. Toto všechno se nám už podařilo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

Mítinku se zúčastnila také pětaosmdesátiletá Jiřina Neužilová. „Já je volím! Proč? Jsem například ráda, že zrušili poplatky u lékaře. Jen jsem si říkala, že to mohli udělat dříve, abych se toho dožila,“ svěřila se čilá seniorka, které by její věk nikdo nehádal.

Ještě před příjezdem předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se k mikrofonu na náměstí postavil stávající senátor Ivo Bárek. Přítomným připomněl, co všechno pro svých 103 obcí, které do jeho 57. volebního okrsku spadají, v minulém volebním období udělal.

Senátor tvrdí, že pomohl snížit nezaměstnanost

„Svému regionu jsem se snažil velmi pomoct. Do mého volebního obvodu došlo více než dvě a půl miliardy korun v podobě dotací. Ty pomohly řešit infrastrukturu v obcích okresů Vyškov a Brno – venkov. Okres Vyškov má v současné chvíli nejnižší nezaměstnanost v celém Jihomoravském kraji. Když jsem přitom začínal jako senátor, patřili jsme k těm, kteří měli jednu z nejvyšších nezaměstnaností v kraji,“ upozornil ve svém proslovu Ivo Bárek. Nezaměstnanost se dle jeho mínění podařila snížit díky realizovaným projektům, které daly lidem práci. Na Vyškovsku se proto nyní nezaměstnanost pohybuje pouze okolo 5,9 procent.

V Praze už ví, kde je Vyškovsko

Kromě toho Ivo Bárek předložil spolu s kolegy zhruba deset zákonů. Dále se také snažil otevřít lidem z regionu cestu do senátu. „Přijelo tam za mnou mnoho návštěv ze základních i středních škol, neziskových organizací a vozíčkáři. V senátu jsem také zorganizoval šest vystoupení souborů z Vyškova, Křenovic a Rousínova. Myslím si, že to přispělo k tomu, aby i Pražáci věděli, kde Vyškovsko, Slavkovsko a Bučovsko leží, kde se nachází prostor, v němž žijeme. Je to můj rodný kraj a vždy za něj budu bojovat,“ slíbil posluchačům současný senátor a zároveň také kandidát na senátora v nadcházejících volbách ve volebním okrsku 57. Závěr svého projevu věnoval poděkování stranickým lídrům Bohuslavu Sobotkovi i Michalovi Haškovi za dobré vztahy.

Vláda, která nekašle na lidi

Poté se už ke slovu dostal předseda vlády ČR a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, zastupující ve Sněmovně právě Jihomoravský kraj. Přítomným nejdříve poděkoval za podporu ve volbách do Parlamentu, kdy ČSSD měla ve Slavkově slušný počet voličů. „Povedlo se nám, co jsme chtěli, co naše země potřebovala. Konečně máme novou vládu, která nekašle na lidi, nebere peníze důchodcům ani rodinám s dětmi a snaží se starat o to, aby naše země rostla, prosperovala, aby lidé měli jistoty a nová pracovní místa,“ řekl Sobotka. Dále připomněl, že po osmi měsících se nové vládě podařilo změnit celou řadu zásadních věcí. Byly valorizovány důchody, ruší se poplatky ve zdravotnictví, zvyšuje se minimální mzda i platy učitelů, pracovníků v sociálních službách, policistů hasičů.

Příslib pomoci pro komunální politiky i senátora

Vzápětí účastníky mítinku vyzval, aby ČSSD podpořili příští týden při komunálních a senátních volbách. „Chci za sebe i poslance slíbit, že zastupitelé i senátor mohou počítat s naší podporou, když budou například řešit problémy ve městě i v celém okrese Vyškov,“ slíbil premiér. Dle jeho slov se sociální demokraté snaží, aby byli ve vládě co k čemu. Bojují za prosazení svého programu a slibují, že se bude možné na vládu i nadále spolehnout, jako tomu bylo v prvních osmi měsících. „Budete jí moct věřit, být na ni hrdí, protože to je vláda, která bude vám i celé zemi pomáhat,“ zakončil svůj proslov premiér a vyzval voliče, aby podpořili ve volbách kandidáty ČSSD.

Náročné sestavování kandidátky

„Věřte, že není nic těžšího než dát dohromady patnáct zkušených lidí na kandidátku. Nám se to ale podařilo. Chceme radnici otevřít lidem. Náš program je stručný a přehledný. Nemůžeme slibovat zázraky, protože má Slavkov u Brna v současné době padesát šest milionů korun dluhů. Chtěl bych vás poprosit, abyste přišli k volbám, protože právě nyní je čas na změnu,“ upozornil přítomně kandidát na starostu Slavkova Michal Boudný z ČSSD.

Ke slovu se na závěr dostal také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Pro naši vládu je největší prioritou, aby se našim lidem dařilo a měli práci. Uděláme pro to maximum. Budeme se snažit podpořit export, aby krize na Ukrajině neměla špatný vliv na naše podniky a zaměstnanost v nich. Podpoříme další investice, aby česká ekonomika fungovala. Podpořte kandidáty ve městě a my vám slibujeme, že uděláme vše pro to, aby naše země prosperovala,“ řekl ministr Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…