Sobotka vytáhl Haška jako odstrašující příklad mizerné docházky na hlasování

05.01.2014 16:21

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka trvá na tom, že by se hejtmani, primátoři či jejich náměstkové zvolení do Poslanecké sněmovny měli jedné ze svých funkcí vzdát. Informoval o tom dnes v tiskovém prohlášení. Podle červnového usnesení předsednictva a ústředního výkonného výboru strany by poslanci za ČSSD, kteří jsou zároveň na vysokých postech v krajské či komunální správě, měli do půl roku jednu z těchto funkcí opustit.

Sobotka vytáhl Haška jako odstrašující příklad mizerné docházky na hlasování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

Od voleb zatím uplynuly dva měsíce a pouze plzeňský hejtman Milan Chovanec, který by se měl v nové vládě stát ministrem vnitra, v nejbližší době plánuje opustit funkci v čele krajského zastupitelstva. Ostatní čtyři hejtmani rozhodný krok zatím neučinili. 

Pravděpodobný budoucí premiér Sobotka si myslí, že by měli dodržet slovo. "Jsem přesvědčen o tom, že poslanci ČSSD, kterých se uvedené usnesení týká, se zachovají čestně a odpovědně a nebudou pro sebe požadovat neoprávněné výhody ve formě jakýchsi výjimek či úlev," uvedl.

Poukázal na to, že tato podmínka byla schválena ještě před sestavením kandidátek pro předčasné volby. "Všichni naši kandidáti s ní museli počítat a nikdo z nich se proti tomuto usnesení veřejně neohradil," poznamenal Sobotka.

Se složením jedné z funkcí podle České televize váhají jihočeský hejtman Jiří Zimola a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Josef Novotný z Karlovarského kraje se k této záležitosti v sobotu nevyjádřil a jihomoravský hejtman Michal Hašek čeká, až bude ustavena nová vláda.

Právě Hašek byl přitom podle Sobotky v minulém volebním období symbolem toho, že funkci hejtmana a poslance nelze plnohodnotně kombinovat. "ČSSD a náš poslanecký klub v minulosti se sloučením poslaneckého a hejtmanského mandátu neučinily dobrou zkušenost. Michal Hašek měl jednu z nejhorších docházek a účastí na hlasování jak poslaneckého klubu, tak i celé Poslanecké sněmovny. Voliči i novináři na to oprávněně kriticky poukazovali," uvedl dnes Sobotka na adresu svého stranického rivala, který ho chtěl krátce po volbách sesadit z předsednické funkce.

Místo toho nakonec samotný Hašek po lhaní o lánské schůzce u prezidenta republiky Miloše Zemana, která se konala večer po volbách, přišel o funkce ve vedení ČSSD. Proti Sobotkově sobotní kritice v ČT se ohradil. "Dělat takové zbrklé soudy a odsudky hejtmanů-poslanců jako dnes předvedl předseda ČSSD, přisuzuji jeho únavě z maratonu náročných povolebních vyjednávání. Jinak by se jistě zmínil o tom, že na rozhodnutí jsou ještě čtyři měsíce a že se usnesení ÚVV týká i primátorů a starostů," uvedl Hašek na svém facebookovém profilu. Veřejnost podle něj v současné době čeká především na sestavení vlády, nikoliv na vyřešení otázky hejtmanů v poslaneckých lavicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…