Sobotka z ČSSD ostře: Rusnokova vláda je propagační plakát zemanovců

26.06.2013 9:51

Podle dosavadních vyjádření Jiřího Rusnoka k personálnímu složení jeho vlády se zdá, že sestavuje zcela vládu SPOZ, Strany práv občanů – zemanovců. Alespoň podle názoru ČSSD. „Je otázkou, zda premiér Rusnok pochopil zcela správně zadání prezidenta Zemana, který v souvislosti s prezidentskou vládou opakovaně hovořil o vládě odborníků,“ stojí v oficiálním vyjádření sociálních demokratů, které ParlamentníListy.cz mají k dispozici.

Sobotka z ČSSD ostře: Rusnokova vláda je propagační plakát zemanovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

ČSSD sice prý rozumí rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat Jiřího Rusnoka premiérem, a tak zabránit pokračování pravicové koalice, nicméně nevěří v životaschopnost této vlády a domnívá se, že poslouží jen jako pouhý katalyzátor v úsilí o nové volby.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se společnost stává svědky unikátního experimentu. „Nejenže je vláda sestavována zcela nezávisle na rozložení politických sil v Poslanecké sněmovně, ale mimoparlamentní strana SPOZ, za niž nebyl zvolen nikdy jediný poslanec či senátor, personálně obsazuje novou vládu České republiky,“ poukazuje. Například Martin Pecina, který se již vyjádřil, že přijal nabídku na funkci ministra vnitra, má být volebním lídrem SPOZ v Moravskoslezském kraji. Jan Kohout, o němž Rusnok hovoří jako o ministrovi zahraničí, má vést kandidátku SPOZ v Praze a potenciální ministryně spravedlnosti Benešová ve středních Čechách.

„Zatímco minulé úřednické kabinety se alespoň snažily předstírat nestranickost či nadstranickost a měly v čele do té doby politicky neangažované osoby, kabinet Jiřího Rusnoka si v této oblasti zatím na nic nehraje,“ domnívá se Sobotka. Jeho několikaměsíční působení bez důvěry Poslanecké sněmovny má být podle jeho názoru použito jako propagační plakát strany zemanovců, což považuje za zneužití institutu vlády a devalvaci její role ve společnosti.

Pokud se potvrdí spekulace ohledně složení Rusnokovy vlády, Sobotka zdůrazňuje, že nebude v žádném případě možné hovořit o úřednické vládě či vládě odborníků. „Bude to vláda jednoznačně stranická, byť vázána na stranu čistě mimoparlamentní,“ dodává. ČSSD proto prý stále trvá na rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasných volbách jako jediném možném řešení současné krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…