Sobotka z nás dělá špatného spojence NATO. Podléhá tlaku z ČSSD, zlobí se Schwarzenbergův zástupce

20.06.2014 9:24

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek vytýká vládě a zejména současnému premiéru a šéfu sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi jeho postoje a vyjádření směrem k Ukrajině a NATO. Za úsměvnou považuje Sobotkovu snahu označovat snahy Vladimira Putina za integrační a dávat je na stejnou úroveň jako integraci Evropské unie.

Sobotka z nás dělá špatného spojence NATO. Podléhá tlaku z ČSSD, zlobí se Schwarzenbergův zástupce
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Bohuslav Sobotka podle místopředsedy TOP 09 ve svém rozhovoru pro časopis Respekt avizoval svůj názor na vojenskou přítomnost v Evropě, navíc s názorem, že posílení vojenských jednotek na hranicích NATO nemá s jádrem ukrajinsko-vojenského konfliktu nic společného. Zde prý vyvstává spousta otázek, mimo jiné to, jaký je opravdový zájem USA na tom, aby zde byly posíleny určité oblasti.

Jiné vyjádření Ženíška zároveň vyděsilo i rozesmálo. „Přijde mi relativně úsměvné (až děsivé) označovat Putinovy snahy o rozšíření svého impéria jako integrační snahu a dávat tak integrační snahy Ruska a EU na stejnou úroveň," píše politik.

„Pokud tedy podle pana premiéra Rusko není hrozba, co tedy reálně znamenala anexe Krymu? Bylo to především narušení blízkosti aliančního prostoru, otřes bezpečnostní architektury NATO," pokračuje Ženíšek.

Celý článek Marka Ženíška najdete ZDE.

Podle něj se v poslední době nechováme jako odpovědný partner a spojenec a nechceme se poučit z politiky ustupování agresorovi, kterou svět už v různých scénářích několikrát zažil. „Ve vztahu vládní koalice směrem k obranné politice vidím dva problémy. Jedním z nich je názorová diskontinuita, tudíž i značná neochota dělat strategická rozhodnutí v rámci rozhodování o navýšení rozpočtu na obranu tak, abychom mohli plnit své spojenecké závazky," konstatuje místopředseda TOP 09.

Postoje vlády popírají koncept společné obrany, ke které jsme se zavázali

Z toho pak plyne další problém, totiž nereflektování situace našich spojenců, kteří jsou ohroženi vlivy plynoucími z Ruska a volají po posílení kolektivní obrany v Evropě. O tomto tématu sice Sobotka mluví, ale staví se proti posílení NATO v Evropě. Činí tak v tezi, že se necítíme ohrožení a nepotřebujeme žádnou pomoc. Tím podle Ženíška vlastně popírá celý koncept kolektivní obrany, ačkoli jsme se ke společné obraně na základě solidarity zavázali.

„Od pana premiéra zatím zazněla slova začínající na ne. Nepotřebujeme, nechceme, nebudeme. Tato odmítnutí bych dokázal pochopit na základě toho, že nabídne alespoň podporu ostatním zemím, v rámci solidarity. Proto pokud chceme být odpovědný a spolehlivý partner, musíme být jednotní ve svých názorech, tudíž se přenést nad své stranické zájmy," je přesvědčen Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…