Sobotka žádnou demisi nepodá, tuší Erik Best. Jinak ho prý prezident zašlape do země

05.05.2017 9:45

Americký novinář Erik Best má za to, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zůstane premiérem. Kdyby se rozhodl jinak, tvrdě na to doplatí a prezident Miloš Zeman s vicepremiérem Andreje Babišem (ANO) opanují situaci.

Sobotka žádnou demisi nepodá, tuší Erik Best. Jinak ho prý prezident zašlape do země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL se otřásá v základech. Její premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má za to, že má Babiš na krku problémy, které nejsou slučitelné s dalším setrváním ve vládě. Prezident Zeman však dával dlouho dopředu najevo, že by si odvolání Babiše z vlády, k němuž se prezident může podle Ústavy vyjádřit, dlouho rozmýšlel. Sobotka proto zvolil jinou cestu a rozhodl se položit celou vládu.

Odůvodnil to tím, že za Andreje Babiše nemůže dál nést odpovědnost v situaci, kdy by ministra financí měli prověřit lidé z Finanční správy spadající pod Ministerstvo financí.

Babiš trvá na tom, že žádný skandál na krku nemá, ale Sobotka to vidí jinak.

Dosud bývalo zvykem, že s odchodem premiéra padá celý kabinet. Prezident Zeman však znovu ukázal, že si umí ústavní zvyklosti vykládat velmi specificky, a naznačil, že by mohl celou krizi vyřešit tím, že z vlády zmizí pouze Sobotka a další ministři, počítaje v to i Babiše, zůstanou na svých místech. Sobotka by proto podle Besta demisi podávat neměl.

Celou úvahu naleznete ZDE.

„Takový postup se opírá o kontroverzní čtení článku 73 Ústavy, které rozlišuje mezi podáním demise předsedy vlády a ostatních ministrů. Stejně důležitý je i článek 68, který by obdobně mohl prezidentovi dovolit, aby jmenoval nového premiéra, aniž by vláda následně musela znovu žádat o důvěru. S pomocí obou by se tedy Zeman mohl rozloučit se Sobotkou a bezprostředně poté jmenovat nového premiéra, přičemž by všichni ostatní ministři zůstali ve funkcích. To by platilo i pro Andreje Babiše. Sobotkova dlouhá politická kariéra by tak skončila velkým pádem. Pokud nechce být jedinou obětí svého špatného plánu, zůstane českým premiérem,“ napsal americký novinář.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…