Sobotka ztrácí nervy. Výbuch na koaliční radě byl prý jen vrcholem jeho zoufalství

25.11.2016 7:23

Ondřej Leinert v komentáři pro MF Dnes patřící Andreji Babišovi (ANO) uvažuje, co skutečně zapříčinilo výbuch předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) na posledním koaličním jednání. Ke sporu došlo kvůli náhlým změnám, které navrhl Babiš. Tak alespoň zní oficiální zdůvodnění. Leinert se však pokusil o vhled do hlavy premiéra.

Sobotka ztrácí nervy. Výbuch na koaliční radě byl prý jen vrcholem jeho zoufalství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka je vnímán jako předseda vlády, který dokáže hledat kompromis a drží koalici pohromadě. Tento obraz se však otřásl po výbuchu premiéra na posledním koaličním jednání o EET.

„Co přesně bylo důvodem Sobotkova zkratu, ví jen on sám. Ti, kteří s ním v posledních týdnech strávili více času, však připouštějí – tohle by se mu ještě před prohranými krajskými volbami nestalo. Neúspěch byl pro Sobotku velkým osobním zklamáním. Viděl se jako předseda úspěšné vlády, hlavní hráz proti Babišovi, na vrcholu sil i ve straně, jejímž členem je od osmnácti. Přesto přitáhl k volbám jen 15 procent voličů a najednou o něm část ČSSD říká: je unavený, už nám nemá co dát,“ píše Leinert.

Sobotka má prý pocit, že poctivě pracoval, ale nedostává se mu za to odpovídajícího ocenění. Na místo toho musí čelit tlaku z Hradu na jedné straně, tlaku koaličních partnerů na straně druhé a nakonec i tlaku zevnitř vlastní strany. Ostrými slovy na adresu předsedy nešetří především pánové Jiří Zimola a Jeroným Tejc. Sobotka na to vše reaguje tím, že pracuje ještě intenzivněji, jenže to nepřináší ovoce. Městské liberální voliče po podpisu čínského memoranda pravděpodobně nezíská a změny, které provedl ve vládě, mu také příliš nepomohly. Ukázaly předsedu vlády spíše jako nepříliš důrazného politika.

Korunu tomu prý premiér nasadil v okamžiku, kdy si na Babiše začal stěžovat na Twitteru, zatímco Babiš vyrazil co nejrychleji před kamery a popsal divákům svůj pohled na to, co se na vládě stalo. Tato akce podle Leinerta ukazuje, proč Babiš vede v předvolebních průzkumech.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…