Sobotkova fraška. Nabízí vládní křesla na všechny strany, nikdo nemá zájem, a rozhádal se prý už i s nejvěrnějšími

11.11.2016 7:35

Lidové noviny Andreje Babiše (ANO) konstatují, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) rozehrál frašku s výměnou ministrů. Chtěl by vyměnit tři své podřízené, jenže nemůže najít nikoho, kdo by je chtěl nahradit. Od předsedy vlády se po avizovaných změnách navíc odvrací ti lidé, kteří ho podporovali proti prezidentovi Miloši Zemanovi a Michalu Haškovi (ČSSD) během tzv. lánského puče.

Sobotkova fraška. Nabízí vládní křesla na všechny strany, nikdo nemá zájem, a rozhádal se prý už i s nejvěrnějšími
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Ze Sobotkovy čistky je fraška, píší bez obalu noviny, které patří ministru financí a vicepremiérovi Sobotkovy vlády Andreji Babišovi (ANO). Premiér Sobotka totiž před časem oznámil, že hodlá vyměnit tři členy vlády. Jde však jen o ministry za ČSSD, protože ani Andrej Babiš, ani předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si na své ministry nenechají sáhnout a pokud chce Sobotka ctít koaliční smlouvu, musí jejich přání respektovat.

Bylo oznámeno, že vyhazov čeká ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Sobotka svůj záměr oznámil i prezidentu Miloši Zemanovi, ale možná říká „hop“ a ještě nemá přeskočeno. Není totiž jasné, kdo zmíněné ministry nahradí. Nejeden sociální demokrat už nabídku na působení ve vládě odmítl. Šéf rezortu zdravotnictví na odstřel Němeček žertoval pro server Novinky.cz, že by si strana mohla podat inzerát. „Ještě jsem si říkal, že bychom si mohli podat inzerát do novin, že se hledá někdo, kdo by dělal ministra zdravotnictví,“ smál se Němeček.

A to není jediný Sobotkův problém. Odvrací se od něj lidé ze spolku Idealisté, kteří premiéra podporovali v časech tzv. lánského puče proti prezidentovi Miloši Zemanovi a Michalu Haškovi. Členové spolku jsou sice na sociální demokracii nezávislí, ale někteří z nich pracují dnes pro ministryni Michaelu Marksovou nebo při Úřadu vlády. Idealisté mají za to, že se hodlá Sobotka zbavit právě takových lidí, kteří jsou nadějí pro novou sociální demokracii.

„Zrovna ti tři představují modernizační směr. Nedává smysl zbavovat se jich. Obáváme se, že by se tak premiér obracel zpátky k Hradu. To není cesta pro ČSSD, strana má mít vlastní sociálně demokratický elektorát, nemá mít zemanovský ani babišovský elektorát,“ konstatoval předseda Idealistů Radim Hejduk. Ten pracuje také v pozici poradce ministryně práce Michaely Marksové.

A páteční noviny spekulují, že za Sobotkovou snahou o vládní rošádu může být snaha o posílení vlastních pozic uvnitř ČSSD. Dienstbier je dost neobklíbený v pražské organizaci strany a premiér Sobotka si chce možná naklonit pražské členy.

 „Většina pražských sociálních demokratů se skutečně na Dienstbierův pád těší, vztahy mezi nimi jsou historicky špatné. Zároveň pak straníci z hlavního města velmi stojí o to, aby se některého volného ministerského místa ujala jejich členka a místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová. To by podporovalo tezi, že odvolávání je úlitbou vlivovým buňkám před jarním sjezdem. Sobotka bude obhajovat předsednický post; a přestože teď nemá vyzyvatele, někteří sociální demokraté v regionech mají za to, že nejúčelnější by bylo vyměnit právě jeho,“ píše deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…