Sobotkova polízanice s OKD: Unikly maily, které rozmázly Babišovy noviny. Je to prý vážné

07.04.2014 6:49

Policie má prý v kauze privatizace společnosti OKD nový důkaz o tom, že Sobotkovo ministerstvo mohlo v roce 2006 údajně nevýhodný prodej zastavit. Stěžejní informace mělo mít nejméně osm úředníků. Tudíž, jak píše deník MF Dnes, patřící ministru financí Andreji Babišovi, výmluvy o tom, že to věděl jen jeden muž, který už je mrtvý, tím padly.

Sobotkova polízanice s OKD: Unikly maily, které rozmázly Babišovy noviny. Je to prý vážné
Foto: OKD
Popisek: OKD

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí

V policejním spise k privatizaci OKD je založena e-mailová korespondence, která dokazuje, že důležité informace mělo hned několik úředníků ministerstva. Jednomu z nich, Martinu Brožovi, přišel 16. ledna 2006 krátce po jedenácté dopoledne e-mail. „Posíláme vám stanovisko pro Evropskou komisi - právní posouzení  souladu prodeje 45,9% podílu ve společnosti OKD s pravidly Evropského společenství," stálo v úvodu zprávy, jejímž odesílatelem byl dle listu advokát Richard Wagner z kanceláře Pokorný, Wagner & spol.

Úředník Brož hned druhý den ráno přeposlal e-mail svým spolupracovníkům a nadřízeným. „Posílám vám návrh písemného stanoviska ke kauze OKD vypracovaný AK Pokorný, Wagner & spol. a schválený OKD (Bakalou). Vaše připomínky nám zašlete do pátku, abychom je mohli s dr. Pokorným projednat," napsal Brož.

Vše k věci OKD ZDE.

Tato konverzace je dnes pro policii zásadním důkazem toho, že o roli AK Pokorný, Wagner v kauze dolů nevěděl pouze dnes už zesnulý úředník Brož, ale také řada vlivných úředníků, kteří se podle MF Dnes na poradách pravidelně vídali s vedením úřadu v čele s tehdejším ministrem a dnes premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Podle záznamu korespondence měl informace také ředitel odboru přípravy privatizace majetku státu Igor Fojtík nebo někdejší ředitel odboru veřejné kontroly antimonopolního úřadu Kamil Rudolecký. Tyto informace jsou zásadní také pro premiéra Sobotku. Ministerstvo financí totiž mohlo prodej dolů zastavit u Evropské komise. Místo toho ale poslalo do Bruselu neúplné informace zpracované kupcem, firmou Karbon Invest, respektive jejími advokáty z kanceláře AK Pokorný, Wagner.

Brožova e-mailová korespondence vnáší do kauzy nové světlo

V této kanceláři dříve Sobotka pracoval, společník Radek Pokorný je jeho dlouholetý přítel. Nynější premiér ale stále tvrdí, že o ničem nevěděl, a přehazuje odpovědnost na své tehdejší podřízené, ti zpátky na Brože. Tomu ale Brožův e-mail ze 17. února 2006 nyní učinil přítrž. O roli AK Pokorný, Wagner & spol. vědělo dalších pět úředníků Ministerstva financí a dva z antimonopolního úřadu.

Adresáti e-mailu si dnes prý na nic nevzpomínají. „Heleďte, fakt si tohle nepamatuji, to nevím. Snad to jedině zjistit z podkladů, které by měly být někde na ministerstvu uloženy," řekl MF Dnes Fojtík. To, že se v kauze AK Pokorný, Wagner vyskytovala, si posléze nicméně vybavil.

Sám advokát Wagner potvrdil, že Brožovi stanovisko k prodeji OKD posílal. „Pracovník zodpovědný za přípravu dokumentu postoupil naší AK příslušné otázky a my jsme vypracovali veškerou nezbytnou dokumentaci z pohledu našeho klienta Karbon Investu," uvedl pro MF Dnes.

Přitom právě slova „z pohledu našeho klienta" jsou zásadní. Ačkoli totiž mělo ministerstvo hájit zájmy státu, do Bruselu poslalo pod hlavičkou Sobotky toto stanovisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…