Sobotkově vládě věří téměř polovina dotázaných. Důvěra vzrostla Zemanovi

24.03.2014 16:34

Vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) věřilo v březnu 45 procent lidí, což je, aspoň ve výzkumech CVVM, největší důvěra, jaké se kabinet v posledních letech těšil. Vládě Petra Nečase (ODS) začátkem jejího mandátu v září 2010 důvěřovalo 42 procent, později klesla důvěra veřejnosti v tuto vládu zhruba na třetinu a loni v červnu skandály zmítanému kabinetu věřilo podle CVVM 18 procent dotázaných. Před Nečasovou vládou spravoval zemi úřednický kabinet Jana Fischera, jemuž věřilo až 73 procent lidí.

Sobotkově vládě věří téměř polovina dotázaných. Důvěra vzrostla Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Důvěra veřejnosti ve vládu podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vzrostla v březnu o sedm procentních bodů, v únoru jí důvěřovalo 38 procent dotázaných. V březnu si polepšil i prezident, jemuž nyní věří 49 procent dotázaných, před měsícem to bylo 43 procent.

S politickou situací je nespokojena polovina Čechů. Jejich počet ale neustále klesá

Od loňského listopadu naopak mírně, ale setrvale klesá počet lidí nespokojených s politickou situací v České republice. I tak je jich ale stále téměř polovina - 49 procent, v listopadu 2013 to ale byly skoro tři čtvrtiny. Spokojeno je nyní 13 procent lidí, 36 procent uvádí, že nejsou ani spokojeni, ani nespokojeni.

Ve srovnání s loňským prosincem v březnu mírně - o tři procentní body - vzrostla důvěra v ČNB. Nyní jí věří 41 procent respondentů. „Připomeňme ovšem, že do roku 2011 se důvěryhodnost ČNB pohybovala kolem dvou třetin dotázaných a k rapidnímu snížení podílu důvěřujících došlo po podzimní devizové intervenci centrální banky," uvedli autoři výzkumu.

Lidé nejvíce důvěřují starostům

Ani v březnu se naopak podle nich nic nezměnilo na tom, že lidé nejvíc věří starostům a obecním zastupitelům, takto se vyjádřilo 61, respektive 62 procent ze zhruba tisícovky dotázaných lidí starších 15 let. Krajským zastupitelům věří 42 procent a hejtmanům 38 procent, sněmovně a Senátu pak zhruba třetina lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…