Sobotkovy kroky poškodí ČSSD, odhaduje sociolog Herzmann

06.05.2017 14:00

Sociolog Jan Herzmann se v Lidových novinách zamýšlí nad aktuální vládní krizí a klade si otázku, jak tato krize ovlivní popularitu prezidenta Zemana, ministra financí Andreje Babiše (ANO) a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Herzmannovy závěry sociální demokraty zřejmě ani trochu nepotěší.

Sobotkovy kroky poškodí ČSSD, odhaduje sociolog Herzmann
Foto: Hans Štembera
Popisek: sociolog Jan Herzmann

Herzmann podle vlastních slov příliš nechápe, proč vládní krize probíhá tak, jak probíhá. Očekával by, že Babiš napřed podá vysvětlení své dluhopisové aféry Sněmovně, ta se nějak vyjádří a premiér Bohuslav Sobotka následně přikročí k nějakému činu. Premiér však začal ještě dřív, než Babiš vysvětlení Sněmovně předal a sociolog nechápe proč.

„Pohnutky nevidím a nerozumím tomu. Rozhodně se nechci pasovat do role, že bych rozuměl pohnutkám toho či onoho politika. Je ale zřejmé, že celá akce pochází z hlavy pana premiéra či velmi úzkého kruhu jeho poradců. Jeho postup zaskočil vedení sociální demokracie, nečekal to pan prezident ani zbytek politické sféry – a vlastně ani veřejnost. Nevím, jestli má pan Sobotka připraveny další strategické kroky a pokračování, netroufám si říct. .... Co se však jeví jako pravděpodobný vývoj, je, že tento krok poškodí preference ČSSD. Pokud samozřejmě pan premiér nepředstaví nějaký nečekaný plán, který nastalou situaci nějak převrátí. Zatím ten plán nevidím,“ říká Herzmann.

Pokud se nějaký neobjeví, silně levicové orientované voliče mohou sociálním demokratům přebrat komunisté, část může získat ANO Andreje Babiše, část SPD Tomia Okamury, ale zkrátka nemusejí přijít ani ODS a TOP 09. Prodělá na tom tedy jen ČSSD. Jejím voličům se sice může líbit, že Sobotka se nakonec odhodlal odvolat Andreje Babiše, jenže se voličům nebude líbit cesta, jakou k tomu Sobotka dospěl. „Pořád jsem přesvědčen, že převáží negativní dopad na elektorát sociální demokracie. Jak to bude s elektorátem hnutí ANO, v tuto chvíli nechci spekulovat,“ dodává.

Voliče může ovlivnit i „fraška“, která se odehrála na Hradě. Především zahraniční média tímto slovem označila setkání prezidenta a premiéra, při němž Sobotka přišel informovat Zemana o dalším postupu sociální demokracie. Prezident místo toho očekával demisi premiéra. Když na ní nedošlo, otočil se k předsedovi vlády zády a dopochodoval. Voliči prezidenta Zemana současně většinou nemají v lásce premiéra Sobotku, takže podobné vystupování ocení. A lidé, kteří prezidenta Zemana spíše nepodporují, se utvrdí v tom, že to nebudou dělat ani dál.

Nesmíme zapomínat také na uprchlickou krizi. V Česku sice prakticky žádní uprchlíci nejsou a panuje tu klid, ale nálady ve společnosti jsou napjaté. I kvůli uprchlické krizi řada lidí volá po vládě pevné ruky, kterou jim svým vystupováním nabízejí Zeman i Babiš. Proto voliče spíše neztratí. Stejně tak je nemusí ztratit ani kvůli kauze uniklé nahrávky, která dokládá, že Babiš se pokoušel ovlivňovat obsah deníku, jejž si před pár lety koupil. Zastánci Andreje Babiše počítají s tím, že jako tvrdý podnikatel bude něco takového dělat a nevadí jim to.

„Kdyby byl Andrej Babiš z něčeho obviněn policií, pravděpodobně by to hnutí ANO významně poškodilo. Do voleb se může stát ledacos. Tendence preferencí ČSSD je ale sestupná, už se objevují čísla kolem dvanácti procent. Spíš bych řekl, že pokud se nestane něco velmi podstatného, sociální demokracie míří někam do okolí deseti procent. Klíč k tomu, jestli se změní podpora tradičních politických stran, je, zda ČSSD dokáže odvrátit svůj pokles. Krok pana premiéra Sobotky tomu aspoň zatím nenapomáhá, ale jak už jsem řekl – může za tím být nějaká dlouhodobá strategie, která bude nakonec úspěšná, jenom ji zatím nevidíme,“ uzavírá Herzmann.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …