Sociální demokracie vyhlíží v kauze kolem Staňka konec července

26.07.2019 20:20

Krajští představitelé ČSSD vyhlížejí v kauze kolem výměny ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) konec července, kdy zřejmě prezident Miloš Zeman Staňka odvolá. Osud koalice sociální demokracie s hnutím ANO do té doby většinou nechtějí komentovat. Vyplývá to z ankety ČTK mezi sociálními demokraty k výsledkům čtvrtečního jednání stranického vedení. Od některých sociálních demokratů ale zaznělo, že prezident otálením s výměnou Staňka porušuje Ústavu a premiér Andrej Babiš (ANO) by měl postupovat důrazněji.

Sociální demokracie vyhlíží v kauze kolem Staňka konec července
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Ve věci výměny ministra kultury, která se táhne už od druhé poloviny května, se Zeman podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka pohybuje jasně mimo Ústavu. Hamáček to řekl médiím po čtvrtečním jednání grémia strany. Neupřesnil ale, jak bude ČSSD postupovat po středečním vyjádření premiéra, že Zeman sice odvolá Staňka ke konci července, ale ohledně jeho nástupce Michala Šmardy se rozhodne až v polovině srpna.

„Podle mého názoru nebylo možné od tohoto zasedání grémia očekávat zásadní rozhodnutí. Šlo spíše o jednání, kde byly předány informace o aktuální situaci,“ komentoval výsledky jednání brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil. „Vnímám to tak, že do konce července má pan premiér Babiš prostor na to, aby situaci vyřešil, pokud chce dál mít menšinový kabinet s ČSSD,“ doplnila jihomoravská předsedkyně strany Naděžda Křemečková.

Do 31. července, nakdy Babiš svolal jednání na Ministerstvo kultury, se podle poslance ČSSD z Jihomoravského kraje a statutárního místopředsedy strany Romana Onderky nic zásadního nestane. „Stále platí usnesení předsednictva, které hovoří o tom, že ČSSD nominovala na ministra kultury Šmardu a že v případě potřeby může předseda celou situaci řešit. Byli bychom rádi, aby výměna na kultuře byla hladká, ale pan prezident se rozhodl jednat jinak. ČSSD v dané chvíli udělala maximum možného,“ uvedl.

Krajský předseda strany na Vysočině Petr Krčál předpokládá, že pokud se do konce července neuskuteční výměna ministra kultury, sejde se předsednictvo znovu a rozhodne o dalším postupu. „Po 31. (červenci) by mělo být nějaké jednání, ke kterému bychom se měli z jednotlivých regionů vyjádřit,“ uvedl.

Někteří sociální demokraté ale neskrývali roztrpčení z celé kauzy kolem výměny Staňka. Bývalá starostka České Lípy Romana Žatecká, která loni kandidovala na předsedkyni strany, ji označila za nekonečné čekání na pointu. „Ani trochu napínavé, natož zábavné. Premiérovi teče do tenkých a nezvládá to, prezident se drží na koni a ČSSD žije v nekonečném a potupném očekávání,“ uvedla. Žatecká kritizovala kvůli trestnímu stíhání Babiše vstup ČSSD do koalice s ANO. ČSSD se podle ní sama zahnala do kouta.

Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána prezident v otázce výměny ministra kultury porušuje Ústavu. Očekával by proto tvrdší postup od premiéra. „Na premiérovi je, aby nominaci ČSSD prosadil, protože má odpovědnost za vládu jako celek. Nerozumím důvodu, proč pan prezident nutně vyčkává se jmenováním zcela jasně navrženého kandidáta,“ řekl Štěpán, jenž byl ve stranickém referendu proti vstupu ČSSD do vlády s ANO.

Na stranu prezidenta Zemana se naopak staví poslanec Jaroslav Foldyna, známý styky s prokremelským ruským motorkářským klubem Noční vlci. „Není nic od věci jednat s panem prezidentem a dohodnout se na nějakém řešení. Problém je uměle vytvořený, vůbec bych ho neřešil,“ prohlásil. Vyhrožovat odchodem ČSSD z vlády podle něj nemá význam.

Senát schválil ve středu návrh ústavní žaloby na Zemana. „Kdyby se ta žaloba týkala pouze nečinnosti pana prezidenta ve věci odvolání ministra kultury, tak já jsem přesvědčen, že tam to je jasně mimo Ústavu," uvedl po jednání grémia Hamáček. ČSSD by ji v obou komorách Parlamentu podpořila, dodal. Návrh však podle něj obsahuje i záležitosti z minulého volebního období, se kterými se dá polemizovat. Proto jej ČSSD nepodporuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…