Sociolog Gabal je zděšen Babišovým rozhazováním důchodcům: Rozvrat, zkáza, potopa

22.08.2020 14:57

Sociolog a bývalý poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal na svém facebooku označil za „brutální populismus“ Babišův plán o jednorázovém příspěvku pro seniory ve výši pět či šest tisíc korun, kterého by se podle premiéra mohli dočkat v letošním nebo příštím roce.

Sociolog Gabal je zděšen Babišovým rozhazováním důchodcům: Rozvrat, zkáza, potopa
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

„Jde o akt nepokryté politické a volební korupce, který ještě hlouběji rozvrátí veřejné finance a důchodový systém. Navíc jde o akt, v kterém by vláda zneužila veřejné prostředky pro stranické cíle,“ komentuje Gabal zvažovaný jednorázový příspěvek seniorům.

Premiér Andrej Babiš v sobotním rozhovoru pro Právo vyjádřil názor, že důchodci během koronavirové krize prožívali také stres, a měl by jim náležet jednorázový příspěvek obdobně jako OSVČ.

V pondělí tuto možnost Babiš probere s ministrem vnitra a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem.

Gabal však upozorňuje, že „tím vláda hrubě poškodí i mladší generace, na jejichž důchody nebudou prostředky a přitom budou splácet gigantický veřejný dluh, který po vládě A. Babiše zůstane“. „Nevím, zda rozvrat pro potomky a zkáza veřejných financí je zájmem seniorů. Několikrát v uplynulých dekádách prokázali, že není,“ vyřkl Gabal.

„Pokud jde o A. Babiše, jde o návrh, který nepochybně pošle celou logiku veřejných financí, v době vstupu do déledobější krize, na řeckou a italskou trajektorii, namísto odpovědné severské, ke které se přeci premiér hlásil při diskusích dluhopisů a záchranného balíku EU. Zapomněl? Ne, ale jednal oportunisticky, bez zájmu o delší perspektivu jako nyní. Nezodpovědně vůči veřejnému zájmu. To je ostatně konstitutivní vlastnost populisty,“ pokračuje exposlanec.

„Bude zajímavé sledovat, zda předseda Hamáček s ministryní Maláčovou tento kamikadze návrh podpoří, a tím potvrdí spekulace o plánovaném odchodu Hamáčka do diplomatických služeb, nebo zda se ČSSD zachová jako odpovědná historická strana, která nehledí jen na příští volby,“ dodává Gabal.

„Nevím, zda sociální demokraté, kteří jsou v procesu generační změny, opravdu přistoupí na politiku ‚po nás potopa‘?“ píše Gabal. A míní, že je pravděpodobné, že na ni přistoupí komunisté, protože prý zjevně „stříhají metr“, prý stejně jako Okamura.

Andrej Babiš je, podle Gabala, v zájmu udržení se u moci ochoten potopit zdraví ekonomiky, financí a veřejných rozpočtů a zamířit na kurz rozhazování bez ohledu na důsledky. „To samozřejmě není v duchu a v tradici české šetrnosti, to je proti tomuto duchu. Výsledek bude indikativní a zajímavý. Může jím být i pozdější řecké utahování opasků a snižování důchodů,“ pravil Gabal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…