Sociolog Hampl jistě zvedne některé lidi ze židlí. Bez servítků promluvil o genderovém šílenství dnešní doby

29.09.2018 21:21

V současné společnosti můžeme pozorovat něco jako šílenství kolem genderu; tak by se dala označit situace, kvůli níž se řeší například změna učebnic, nové oslovování masy lidí či jiné označení dámských a pánských toalet. A co si o této „genderové“ době myslí sociolog Petr Hampl? „Mohou za ni granty a nesmyslné školní obory, je to doba chamtivosti a zbabělosti,“ uvedl v rozhovoru pro server Týden.cz s tím, že celá záležitost je hloupost od samého začátku. 

Sociolog Hampl jistě zvedne některé lidi ze židlí. Bez servítků promluvil o genderovém šílenství dnešní doby
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

Redaktorku on-line deníku zajímalo, co si Hampl myslí o nedávném případu, kdy odvolali studenta britské Durhamské university z pozice editora univerzitních časopisů a donutili ho rezignovat z funkce voleného prezidenta národní studentské asociace Humanist Students za to, že tento mladík retweetnul článek o tom, zda je přípustné říkat, že ženy nemají penisy. „Je to rozhodně přehnané,“ říká sociolog. „Vážné je to, že může padnout tak absurdní trest. Znamená to totiž, že vznikl stav, kdy může být uložen trest za naprosto cokoliv. Za to, jak se díváte, jak se tváříte, za cokoliv, co řeknete, jakkoliv je to nevinné,“ sdělil svůj názor Hampl.

„Díky“ takovému přístupu podle jeho slov akorát všichni žijí ve strachu, protože každý může být dalším terčem. V souvislosti s tím podle něj není náhoda, že do funkce nastoupila americká ministryně školství Betsy DeVosová, která prohlásila za svou prioritu dosáhnout toho, aby byly zastaveny procesy probíhající na amerických univerzitách na základě falešných obvinění ze znásilnění nebo pohlavního obtěžování. „Občas je tomu dokonce tak, že obvinění je sice vyvráceno, ale přesto je obviněný potrestán, protože je ‚součástí sexistické kultury‘,“ upřesnil.

V důsledku toho jsou pak z amerického vzdělávacího systému vyhnány tisíce chytrých a pracovitých mladých mužů. „Hnutí politické korektnosti vrací svět do stalinských dob,“ zdůraznil Hampl.

Například v Londýně se nově rozhodli, že v metru nebudou užívat oslovení „Dámy a pánové“, ale raději „Dobrý den všem“. Něco takového prý ale není jen problém Londýna. „Stejně zajímavé by bylo podívat se třeba, kolik zaplatil starosta Prahy 7 za takzvaný ‚genderový audit‘,“ připomněl s tím, že to je součást stejného jevu. Z pohledu běžných lidí to samozřejmě normální není. Není to normální dokonce ani z pohledu toho zcela nepatrného počtu jedinců, kteří trpí nestandardní pohlavní identitou, a které takové oslovení nijak nepoškozovalo, míní Hampl.

Normální je to prý z pohledu těch, kdo potřebují vykazovat činnost, bohatě oceněnou státními a evropskými dotacemi. A také z pohledu těch, kdo potřebují zakrýt jiný problém. „Londýn zažívá nejrychlejší nárůst násilných útoků v dějinách, v počtech útoků se zbraní už předhání některá vyhlášená americká velkoměsta. Cokoliv, co pomůže odvést pozornost jinam, je vítáno,“ upřesnil sociolog.

Dnešní dobu v souvislosti s genderovými stereotypy by Hampl jednoduše nazval jako dobu chamtivosti a zbabělosti. „Celá záležitost je hloupost od samého začátku. Je nezpochybnitelné, že u vyšších savců mohou existovat jen dvě biologická pohlaví. Stejně tak je nezpochybnitelné, že existují nepřekonatelné vrozené rozdíly mezi mužským a ženským tělem, i mezi mužským a ženským mozkem. Tvrzení, že pohlaví je pouze ‚sociální konstrukt‘, je zjevně nepravdivé a neobhajitelné,“ uvedl.

„Navzdory tomu vyrážejí nejrůznější profesionální aktivisté na hon za dotacemi. A zbabělí politici či manažeři se jim neodváží čelit, takže procházejí i ty nejabsurdnější požadavky,“ vysvětluje genderovou dobu Hampl. Posledním výkřikem je požadavek na vyhlazení bílé rasy, ale to prý není zdaleka konec. „Očekávám, že dalším stupněm bude požadavek na vyhlazení všeho lidstva. Vnějšímu pozorovateli to musí připadat bláznivé, ale z hlediska aktivistů je v tom určitá racionalita,“ míní.

Když prý chcete upoutat pozornost a získat dobrý grant nebo dokonce místo „manažerky genderové rozmanitosti“ v nějaké korporaci, musíte být ještě radikálnější než všichni ostatní. „Vzniká tak závod, kdo řekne větší pitomost. A protože se to vše odehrává v ovzduší děsivé zbabělosti, málokdo se tomu odváží smát,“ vysvětluje svůj pohled na věc sociolog.

A co vlastně podle Hampla takové ganderové šílenství spustilo? „Snadno dostupné granty a otevírání zbytečných či dokonce škodlivých studijních oborů, jako jsou například gender studies nebo studia neziskového sektoru,“ je přesvědčen.

Závěrem připojil pár slov ke vnímaní genderové rovnosti v Česku. Detailní výzkum, který se na toto téma realizoval v letech 2014-2015 prý ukázal, že některé ženy jsou sebevědomé, chtějí samy rozhodovat o svém životě a věří ve férové šance. Ukázal také, že kromě nich existuje zcela jiná skupina žen, která preferuje genderovou rovnost.

  • Původní text ZDE

„Čím více je žena sebevědomá a samostatná, tím menší je pravděpodobnost, že bude podporovat genderovou rovnost. A naopak. Pokud je žena nejistá a zakomplexovaná, prudce roste riziko, že se jí budou líbit programy politického feminismu,“ řekl Hampl na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…